current views are: 2

4 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση03:42

«Θρίλερ» από τις απαιτήσεις της τρόικας για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Λίγο πριν την άφιξη της Τρόικας ένα νέο θρίλερ ξεκινάει για την κυβέρνηση, καθώς απερρίφθη το σχέδιο για αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ  και της Λάρκο και πλέον η απαίτηση είναι να ακολουθηθεί συνταγή  ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους.

Δημοσίευση 03:42’
αρθρο-newpost

Λίγο πριν την άφιξη της Τρόικας ένα νέο θρίλερ ξεκινάει για την κυβέρνηση, καθώς απερρίφθη το σχέδιο για αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ  και της Λάρκο και πλέον η απαίτηση είναι να ακολουθηθεί συνταγή  ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους.

Γράφουν οι Άρτεμις Παραδείσου και Πάνος Ρασσιάς

Λίγο πριν την άφιξη της Τρόικας ένα νέο θρίλερ ξεκινάει για την κυβέρνηση, καθώς απερρίφθη το σχέδιο για αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ και πλέον η απαίτηση είναι να ακολουθηθεί συνταγή  ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, τη Δευτέρα έφτασε στο υπουργείο το e-mail στο οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών χαρακτήριζαν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες. Όπως ανέφεραν οι τροϊκανοί «πρέπει να εξετάσετε το κλείσιμο των επιχειρήσεων», χωρίς, μάλιστα, να δοθεί αποζημίωση στους εργαζομένους που θα απολυθούν. «Στείλαμε περασμένη εβδομάδα πρόταση που ετοιμάσαμε – την είχε κάνει αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών και έδωσε “πράσινο φως” ο Αντώνας Σαμαράς να σταλεί στην τρόικα» είπε η Φώφη Γεννηματά.

Την προηγούμενη Πέμπτη, αν και είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για το θέμα αυτό, αναβλήθηκε τελικά από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν χρόνο για να επεξεργαστούν τη πρόταση.

Τη Δευτέρα, εστάλη e-mail από την τρόικα, το οποίο αναφερόταν στις τρεις εταιρείες ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και στο οποίο σημειωνόταν πως οι προτάσεις δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες και θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τα ΕΑΣ, τονίζεται στο e-mail πως χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία.

Από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, τονίζεται πως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά και προσθέτουν πως χρειάζονται 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από λειτουργία εταιρείας. Ταυτόχρονα, στη σχετική μελέτη σημειώνουν πως χρειάζονται και άλλα 12 εκατ. ευρώ για το πακέτο εθελουσίας εξόδου για 350 άτομα επί συνόλου 818 (ΕΑΣ). 

Η κυρία Φώφη Γεννηματά έστειλε τα σχετικά e-mail τόσο στον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και στον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, σύμβουλοι επεξεργάζονται τεχνοκρατική απάντηση, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί «υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο».

«Όχι» από Σαμαρά

«Μίλησα με Σαμαρά μου είπε ότι ‘είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη’» είπε η κυρία Γεννηματά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να στείλει επιστολή προς την τρόικα, προτείνοντας παραλλαγή του αρχικού σχεδίου και θέτοντας πιθανώς και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας επί της διαχείρισης των αμυντικών συστημάτων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην αποδεχθεί τα σχέδια τροϊκανών για ξαφνικό θάνατο στις αμυντικές βιομηχανίες, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τους στενούς συνεργάτες «ως εδώ και μη παρέκει, η χώρα δεν πρόκειται να μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία». Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε εντολή προς τα συναρμόδια υπουργεία να ετοιμάσουν εναλλακτικό σχέδιο.

Οικονομικοί δείκτες και πολιτική σταθερότητα τα ισχυρά χαρτιά

Εκτός από το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και της ΛΑΡΚΟ υπάρχει και η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σε μια σταθερή οικονομία που θα έχει μπει σε ρυθμούς ανάκαμψης στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου για το α΄ εξάμηνο του 2014, οπότε και η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι η εξέλιξη μιας σειράς ζητημάτων, όπως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η εσωτερική πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, θα καθορίσει τις δυνατότητες που θα έχει η Ελλάδα να πετύχει από τη συγκεκριμένη θέση, τους στόχους που έχουν τεθεί για την ελληνική προεδρία προς όφελος της χώρας.

Για το λόγο αυτό η εντολή που έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του, είναι να κλείνουν τα προαπαιτούμενα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα με μια κεντρική στόχευση: την επίτευξη διαρθρωτικού πλεονάσματος (πρωτογενές μείον την ύφεση) που θα αποτελέσει και το πιο ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.

Ήδη τα στοιχεία που παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό, για πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2013, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός από φέτος.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης και χωρίς να έχουν ενσωματωθεί τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, που φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Με τους συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες στους φακέλους του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του, σχεδιάζουν το πλάνο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα παρουσιάσουν στους δανειστές μας και θα καταλήγει στην αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα με το τέλος του μνημονίου το 2014 και σε έξοδο στις αγορές για την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο β΄εξάμηνο του ίδιου έτους.

Εν τω μεταξύ η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων θα έχει επιτρέψει την ενεργοποίηση των κοινοτικών δεσμεύσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να υπάρξει αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής από την αυστηρή λιτότητα στις φορολογικές ελαφρύνσεις και στη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Εκτός όμως από το μέτωπο της οικονομίας, μεγάλη σημασία δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα εκτός χώρας τεκταινόμενα. Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων που θα επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας και για το λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς ζητά και ενημερώνεται συνεχώς και με κάθε λεπτομέρεια από τους συνεργάτες του.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου στο κομμάτι αυτό, προβλέπει ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ακόμη και μια μικρής έκταση αμερικανική επιχείρηση στη Συρία, μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στο διεθνή περίγυρο.


σχετικα αρθρα