current views are: 1

16 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:29

«Θησαυρός» εκατοντάδων δισ. το «οικόπεδο 12» της Κύπρου!

Σε πελάγη ευτυχία πλέει η Λευκωσία καθώς διαπιστώθηκε ότι η σύσταση του αερίου είναι 98% μεθάνιο!

Δημοσίευση 09:29’
αρθρο-newpost

Σε πελάγη ευτυχία πλέει η Λευκωσία καθώς διαπιστώθηκε ότι η σύσταση του αερίου είναι 98% μεθάνιο!

Σε πελάγη ευτυχία πλέει η Λευκωσία καθώς διαπιστώθηκε -μετά το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12- ότι η σύσταση του αερίου είναι 98% μεθάνιο!

Οι προβλέψεις έγιναν αποδείξεις και οι Κύπριοι έχουν τα στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι το κοίτασμα αυτό μπορεί να τους αποφέρει κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα εκτιμάται πως περιέχει 1,1 τρις κυβ. μ.
Με τα δεδομένα αυτά η Κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της οικονομίας τους.

«Δεν είναι ανάγκη, λοιπόν, να συμμετέχουμε σε διαμάχες μεταξύ απόψεων, αρκεί να συνεχίσουμε το έργο μας στην Κύπρο που αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα όσον αφορά στην προσέγγιση και στην αξιοποίηση της ΑΟΖ ως υψηλή στρατηγική” υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Χαρ.Έλληνας και υπογράμμισε:

«Σημασία για την Κύπρο έχει να συνειδητοποιήσει ότι στο κεφάλαιο της ενέργειας έχει αρχίσει και δεν είναι πια ένα όραμα που μερικοί θεωρούσαν ότι είναι ουτοπία. Τώρα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα».

Για να γίνει κατανοητή το μεγάλο ποσοστό μεθανίου που υπάρχει στο κοίτασμα του «οικοπέδου 12», αρκεί να συγκριθεί με εκείνο της Νότιας Γαλλίας που το φυσικό αέριο Lacq είχε 16% υδρόθειο και 10% διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτά τα δύο αέρια έχουν οξύτητα και το υδρόθειο είναι και τοξικό. Γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο κατά μέσο όρο τα παγκόσμια κοιτάσματα εμπεριέχουν 10% υδρόθειο .

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Λευκωσίας η ποσότητα του φυσικού αερίου της Κύπρου ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις. Δεν είναι λοιπόν απλώς ότι βρέθηκε φυσικό αέριο, αλλά ότι είναι υψηλής ποιότητας. Και αυτό είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την Κύπρο ότι υπογράφει συμβόλαιο στο γύρο παραχώρησης. Κατά συνέπεια, είναι σε ακόμα καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης για τα οικόπεδα 5,6,7 και 8 που δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμα.

Γ.Κοκ.
 


σχετικα αρθρα