ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώνονται τα επίσημα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 12

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2013, 14:32 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2013, 14:32
Ανακοινώνονται τα επίσημα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 12
Facebook Twitter Whatsapp

Σβήνει η φλόγα στο οικόπεδο 12, καθώς ολοκληρώθηκε το “άναμμα” και έγιναν οι μετρήσεις για το πόσο αποδοτικό είναι είναι το εν λόγω κοίτασμα. 

Σβήνει η φλόγα στο οικόπεδο 12, καθώς ολοκληρώθηκε το “άναμμα” και έγιναν οι μετρήσεις για το πόσο αποδοτικό είναι είναι το εν λόγω κοίτασμα. 

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα αναχωρήσει για την Αυστραλία σε λίγες μέρες αφού ολοκληρώθηκε η αποστολή της.

“Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα της συγκεκριμένης γεώτρησης”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, και πρόσθεσε ότι “το Υπουργείο του μελετά την ακριβή ημερομηνία που θα δοθούν τα αποτελέσματα αυτά στη δημοσιότητα”.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι για την ποιότητα και τις ποσότητες των κοιτασμάτων πρέπει η κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στο τι λέει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως πρέπει να κάνουμε υπομονή ακόμα λίγες μέρες μέχρι την παραλαβή των επίσημων στοιχείων.

«Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Αντιλαμβάνεστε περιλαμβάνει και δύο εταιρείες, την ΕΝΙ και την Total, οι οποίες είναι στα χρηματιστήρια των χωρών τους.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και για τις ποσότητες και για την ποιότητα. Αν κάνουμε υπομονή ακόμα μερικές μέρες θα έχουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», είπε. Ερωτηθείς για τα υπόλοιπα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια, είπε πως ήδη έχουν αρχίσει τα  σεισμογραφικά από τις δύο εταιρείες.

Πρόσθεσε πως οι έρευνες των σεισμογραφικών αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, οπότε θα αρχίσει η ανάλυση και η επεξεργασία των δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του Υπουργείου του τη δεδομένη στιγμή, είπε ότι θα ακολουθήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες θα αρχίζουν από το τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του 2014 από τη μία εταιρεία και από την άλλη εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2015.

«Αυτός είναι ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης. Οι παραδόσεις των συστημάτων θα έχουν ολοκληρωθεί το 2016.

Και όλα αυτά ενώ ο ρόλος της πλατφόρμα Ensco 5006 στο “οικόπεδο 12” ολοκληρώθηκε, η φλόγα θα σβήσει και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ετοιμασίας για μεταφορά της την Αυστραλία, όπου έχει ναυλωθεί να δουλέψει εκεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Τη θέση της θα πάρει τον ερχόμενο Μάρτιο άλλη πλατφόρμα που μόλις κατασκευάστηκε και έχει δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθος μέχρι και 40.000 πόδια.

Γ. Κοκ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr