current views are: 1

9 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση14:07

Ο Στουρνάρας καταπολεμά τη φοροδιαφυγή με… παρατάσεις

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σεναριολογία περί «θαψίματος» των υποθέσεων που αφορούν τις περίφημες λίστες  (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λίχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου, εμβασμάτων προς το εξωτερικό) καταθετών στο εξωτερικό, παρατείνεται για δύο χρόνια η λήξη του χρόνου παραγραφής αυτών που ερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με βάση στοιχεία που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Δημοσίευση 14:07’
αρθρο-newpost

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σεναριολογία περί «θαψίματος» των υποθέσεων που αφορούν τις περίφημες λίστες  (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λίχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου, εμβασμάτων προς το εξωτερικό) καταθετών στο εξωτερικό, παρατείνεται για δύο χρόνια η λήξη του χρόνου παραγραφής αυτών που ερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με βάση στοιχεία που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σεναριολογία περί «θαψίματος» των υποθέσεων που αφορούν τις περίφημες λίστες  (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λίχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου, εμβασμάτων προς το εξωτερικό) καταθετών στο εξωτερικό, παρατείνεται για δύο χρόνια η λήξη του χρόνου παραγραφής αυτών που ερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με βάση στοιχεία που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των ελέγχων, ενώ αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή.

Απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ μετά τις αντιδράσεις

Οι ανακοινώσεις του κ. Στουρνάρα ήρθαν λίγες ώρες μετά τις αυξανόμενες φωνές και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «εξαφάνιση» της υπόθεσης της λίστας, κινδύνου παραγραφής της υπόθεσης αλλά και στασιμότητας στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η «Ελευθεροτυπία» έγραψε σήμερα ότι το ΥΠΟΙΚ βάζει τέλος στους ελέγχους στις λίστες καθώς παραδέχεται ότι σταματά την έρευνα η οποία αφορά υποθέσεις φοροδιαφυγής των ατόμων που εμφανίζονται σε αυτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή στις υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν το παρελθόν και να ασχοληθούμε με τις νέες υποθέσεις. Ολες αυτές οι λίστες δεν έβγαλαν τόσο καιρό κανένα αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να βγάλουν». Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να «θάψει» στις ΔΟΥ κάτω από χιλιάδες φακέλους ανέλεγκτων υποθέσεων φοροδιαφυγής τις λίστες, αφαιρώντας τις υποθέσεις αυτές από το ΣΔΟΕ.

Σε απάντησή του το υπουργείο ανέφερε ότι «οι έλεγχοι που διατάσσονται από τις εισαγγελικές αρχές ενεργούνται αποκλειστικά από την Υπηρεσία που έχει λάβει την παραγγελία. Η λίστα Λαγκάρντ ανήκει σε αυτή την κατηγορία». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων, που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες (Λαγκάρντ κ.λ.π.) από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι, το έγγραφο του ΣΔΟΕ που αφορά τη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων αναφέρεται στις λοιπές περιπτώσεις και αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της παραγραφής.

Σχετική ερώτηση έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης προς τον κ. Στουρνάρα, χθες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ ζητώντας στοιχεία από τους ελέγχους για τις επίμαχες λίστες.

Μιλώντας στο Star, τη Δευτέρα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε για τη λίστα Λαγκάρντ πως παραμένει στο μικροσκόπιο. «Όντως υπάρχει καθυστέρηση»  παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε  ότι είναι αυτός που έκανε ό,τι μπορούσε για να έρθει ξανά στην Ελλάδα. Εξηγώντας γιατί υπάρχει καθυστέρηση, τόνισε ότι υπάρχουν άτομα στη λίστα που έχουν 150 λογαριασμούς. «Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ελεγχθούν τα πάντα. Αν το κάνουμε αυτό θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Ποσά και ονόματα

Παράταση μπορεί να δίνει το υπουργείο Οικονομικών για τη διερεύνηση των λιστών, όμως το θέμα είναι πως θα πρέπει να δοθεί και λύση. Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, την ώρα που εκατομμύρια έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν ακριβά την κρίση χρέους της χώρας, κάποιοι άλλοι, λίγοι στον αριθμό, να έχουν βγάλει στα «κρυφά» χρήματα στο εξωτερικό.

Χρέος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι μόνο να ασκεί φορομπηχτική πολιτική, αλλά και να διασφαλίζει τη φορολογική δικαιοσύνη.

Λύση στη φοροδιαφυγή δεν δίνεται με παρατάσεις, αλλά με ελέγχους σε βάθος, ποσά και ονόματα.


σχετικα αρθρα