current views are: 1

10 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση16:18

Τζάνετ Γέλεν, η γυναίκα που θα κινεί τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας

Η Τζάνετ Γέλεν είναι και επίσημα η «εκλεκτή» του Λευκού Οίκου για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), έχοντας ακολουθήσει μία πορεία που είχε ως κατάληξη την κορυφή.

Δημοσίευση 16:18’
αρθρο-newpost

Η Τζάνετ Γέλεν είναι και επίσημα η «εκλεκτή» του Λευκού Οίκου για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), έχοντας ακολουθήσει μία πορεία που είχε ως κατάληξη την κορυφή.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η Τζάνετ Γέλεν είναι και επίσημα η «εκλεκτή» του Λευκού Οίκου για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), έχοντας ακολουθήσει μία πορεία που είχε ως κατάληξη την κορυφή.

Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1946 στο Μπρούκλιν. «Ενδιαφερόταν για όλα» αναφέρουν συμμαθητές της, σύμφωνα με το Business Insider, με συνεργάτη της στη σχολική εφημερίδα να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «έχει μεγάλη πίστη στην εκπαίδευση την οποία θεωρεί ως απάντηση σε πολλά κοινωνικά προβλήματα».

«Λατρεία» για τα οικονομικά και λαμπρή καριέρα

Πήρε πτυχίο στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Μπράουν το 1967. «Ήταν σαν να πήρε φωτιά. Αγάπησε τα οικονομικά από το πρώτο λεπτό που άρχισε να τα παρακολουθεί» δηλώνει συμφοιτήτριά της. Η πρώτη της δουλειά δεν θα μπορούσε να είναι εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού ανέλαβε τη θέση του βοηθού καθηγητή στο Χάρβαρντ το 1971, όπου έκανε το διδακτορικό της για πέντε έτη.

Την περίοδο 1978-80 ήταν λέκτορας στο London School of Economics (LSE) όπου γνώρισε τον σύζυγό της Τζορτζ Άκερλοφ (που κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών το 2001). Αν και η σύζυγός του διατήρησε το πατρικό της επώνυμο, εκείνος έγραψε στη βιογραφία του: «Δεν είναι μόνο ότι οι χαρακτήρες μας ταιριάζουν απόλυτα, αλλά πάντα συμφωνούσαμε και στα μακροοικονομικά». Μαζί έχουν έναν γιο, τον Ρόμπερτ, ο οποίος είναι οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ στη Βρετανία.

Το 1980 άρχισε την καριέρα της στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, η οποία διαρκεί έως και σήμερα. Την τριετία 1994-1997 εργάζεται στη Fed. Την περίοδο 1997-1999 ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου ενώ, παράλληλα, προήδρευε της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.

Tην περίοδο 2004-2010 ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, πριν κάνει το μεγάλο «άλμα» στην καριέρα της και γίνει αντιπρόεδρος της Fed.

H θητεία της της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2024, όμως μετά την «παραίτηση» του Λάρι Σάμερς από την κούρσα διαδοχής του Μπερνάνκι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι πορεία, όμως, θα ακολουθήσει το «καράβι» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την 67χρονη Γέλεν στο πηδάλιο;

Συνέχιση της ίδιας συνταγής

Σε επίπεδο πολιτικής, λέγεται ότι η αντιπρόεδρος της Fed είναι πίσω από το πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας (QE- Quantitative Easing) και γι’ αυτόν το λόγο επελέγη από τον Μπαράκ Ομπάμα (αν και ο Σάμερς ή ο Γκάιτνερ ήταν οι πρώτες επιλογές στο μυαλό του) ώστε να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, με στόχο την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομία και νέες θέσεις απασχόλησης.

Το γεγονός ότι εγγυάται τη συνέχιση της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής δεν κερδίζει συμπάθειες (αντιθέτως) στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, αφού πιστεύεται ότι δεν θα θέσει ως προτεραιότητα το ποσοστό του πληθωρισμού, κάτι που έγινε και με τον Μπερνάνκι. 

Η αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, αντιπροσωπεύει τη «συνέχεια», στοιχείο που τείνουν να «συμπαθούν» οι αγορές. Το μεγάλο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει η Γέλεν είναι πότε θα πάρει την απόφαση για να τερματίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική (σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και παροχή ρευστού στην αγορά), μία απόφαση που εμπεριέχει πολλά ρίσκα και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας.

Διορατική και διπλωματική

Θεωρείται ότι διαθέτει διπλωματικές αρετές και γι’ αυτό αναμένεται να διαχειριστεί επιτυχώς τις πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες στο εσωτερικό της Fed. Είναι άνθρωπος περισσότερο του παρασκηνίου και λιγότερο επικοινωνιακή, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γέλεν πιστώνεται ότι ήταν ένα από τα λίγα στελέχη της Fed που προειδοποίησαν για τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Τον Δεκέμβριο του 2007 έκανε λόγο για μεγάλες πιθανότητες πιστωτικής ασφυξίας και υφεσιακής «βουτιάς» της οικονομίας, ενώ είχε προβλέψει και το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων.

Τέλος, στα προσωπικά της οικονομικά φαίνεται πως αξιοποιεί με επιτυχία τις γνώσεις της, αφού σύμφωνα με τους New York Times. το 2012 δήλωσε περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις 4,8 εκατ. δολαρίων.

Η Τζάνετ Γέλεν θα γράψει ιστορία, αφού θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όμως δεν είναι και η πρώτη στον κόσμο αφού την έχουν προλάβει Ρωσία και Μαλαισία. Παρ’ όλα αυτά θα έχει βαριές ευθύνες αφού θα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής στον κόσμο, δεδομένης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ και του δολαρίου. Η Τζάνετ Γέλεν ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης της ζωής της.


σχετικα αρθρα