current views are: 4

17 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:18

Οι «γυναίκες» του Παπανδρέου που… αγάπησαν τον Αλέξη Τσίπρα

«Τέσσερις γυναίκες που ενώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πολιτικού «φλερτ» πρώην και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δημοσίευση 16:18’
αρθρο-newpost

«Τέσσερις γυναίκες που ενώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πολιτικού «φλερτ» πρώην και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

«Τέσσερις γυναίκες που ενώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πολιτικού «φλερτ» πρώην και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και Κατερίνα Μπατζελή υπήρξαν προσωπικές επιλογές του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για το κυβερνητικό σχήμα που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο και πλέον- η καθεμία με τον δικό της τρόπο, εκφράζουν τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν πως τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ βρίσκουν πολιτική στέγη στην Κουμουνδούρου.

Πρώτη τον «κύκλο» συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε η Λούκα Κατσέλη, η οποία αποστασιοποιήθηκε δημοσίως από τις απόψεις και τη πολιτική του Ευάγγελου Βενιζέλου και βρέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2011, όταν καταψήφισε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα σενάρια περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την Λούκα Κατσέλη παραμένουν πάντα στο προσκήνιο με την ίδια να επιβεβαιώνει πρόσφατα πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός μάλιστα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση της συμπόρευσής της με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ μιλώντας για τις πολιτικές θέσεις που ενώνουν τις δύο πλευρές, σημείωσε πως αν και αυτές υπάρχουν, απομένει να δούμε πως η συνεργασία θα μπορέσει να πάρει οργανωτικά χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ωστόσο δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε πολιτικό γάμο είναι αυτό της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επίσης διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. 

Αν και η πρώην υπουργός, η οποία αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο του 2012, με σαφείς αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει κατά καιρούς υιοθετήσει ορισμένες από τις πιο βασικές θέσεις της Κουμουνδούρου.

Λίγο καιρό μάλιστα μετά την αποχώρήσή της από το ΠΑΣΟΚ είχε υπογράψει άρθρο στην Αυγή, στο οποίο σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο εγκατέλειψε την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προχώρησε στην ψήφιση των επαχθέστερων μέτρων και παραμέρισε τη Βουλή επιβάλλοντας τις απαράδεκτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου», δίνοντας σαφή δείγματα γραφής για την προσέγγιση των απόψεών της με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «αντίληψη του “καλού παιδιού” εκ μέρους της κυβέρνησης, που άνευ όρων λαμβάνει μέτρα και στη συνέχεια ζητά επιβράβευση», ενώ τόνισε την ανάγκη «εναλλακτικής πρότασης και αλλαγής πολιτικής». 

Ένα βήμα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ βρισκεται από το Σάββατο και η πρώην υπουργός και ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή μετά την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή πολλοί έκαναν λόγο περί επικείμενης συνεργασίας της με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε διατυπώσει ανοικτά την αντίθεσή της στην απόφαση του κ. Βενιζέλου να συνεργαστεί με τη ΝΔ στην κυβέρνηση. 

Άλλωστε, από το βήμα της Βουλής αλλά και τα τηλεοπτικά… παράθυρα είχε μιλήσει πολλάκις με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιώντας πως δεν θα ψηφίσει άλλα μέτρα.

Η ίδια θέλησε να φουντώσει τα σενάρια που την θέλουν να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο της το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει πολιτική την απόφασή της να στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, ενώ υπερασπίζεται την κυβέρνηση Παπανδρέου, «παρά τα τεράστια λάθη», όπως αναφέρει.

«Ο κ. Σαμαράς θα παραδώσει τον Μάιο σε μια αριστερή κυβέρνηση τα κλειδιά μιας καμένης χώρας με στρογγυλεμένα νούμερα», σημειώνει με νόημα στο άρθρο της και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, προδιαγράφοντας τα επόμενα πολιτικά της βήματα.

Η μεγάλη έκπληξη, ωστόσο, είναι η πρώην υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία αν και παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μπατζελή, μιλώντας την Παρασκευή «Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε ως θετική την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Όποια φωνή αναδεικνύει το ελληνικό ζήτημα κρίνεται ως θετική».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς άφησε αιχμές για τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου σημειώνοντας πως προσωπικές ή πολιτικές συμπάθειες ή αντιπάθειες δεν μπορούν να αποτρέψουν την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων.

Τέλος, αφού επέκρινε την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε πως είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως «μιάσματα» τα στελέχη και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, μίλησε για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Πέραν του Ανδρέα Παπανδρέου δε μπορεί κανείς να θεωρεί ότι το κόμμα είμαι εγώ»

Ωστόσο, απορίας άξιο παραμένει εάν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αποφασίσει να συνεργαστεί με τις εν λόγω κυρίες, οι οποίες αν και αντιτάχθηκαν στη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, αποτέλεσαν μέλη της κυβέρνησης που ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, ανοίγοντας ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου για τη σημερινή οικονομική κατάσταση


σχετικα αρθρα