ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Έγκλημα ενάντια στη χώρα η λαθροϋλοτομία

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2014, 17:34 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2014, 17:30
Καλαφάτης: Έγκλημα ενάντια στη χώρα η λαθροϋλοτομία
Facebook Twitter Whatsapp

«Η λαθροϋλοτομία αποτελεί έγκλημα ενάντια στη χώρα, στην εθνική οικονομία, στο περιβάλλον και στα παιδιά μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης

«Η λαθροϋλοτομία αποτελεί έγκλημα ενάντια στη χώρα, στην εθνική οικονομία, στο περιβάλλον και στα παιδιά μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, μετά την απόφαση για συνέχιση του προγράμματος «Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών» για το έτος 2014, καθώς τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του κατά το έτος 2013 εμφανίζονται ενθαρρυντικά και ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Τα πρώτα στοιχεία για το 2013 δείχνουν, ότι καταφέραμε να περιορίσουμε το φαινόμενο και να αυξήσουμε τους ελέγχους, τις κατασχέσεις και τις ασκήσεις διώξεων», αναφέρει χατακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Και συνεχίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας, διαθέτουμε από τα κατά τόπους δασαρχεία ποσότητες από οργανωμένη υλοτόμηση για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, ενώ παράλληλα διαθέτουμε τα ξύλα που κατάσχονται σε ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας και σε δομές κοινωνικής πρόνοιας».

Για την ενίσχυση, μάλιστα, του μηχανισμού πρόληψης της λαυθροϋλοτομίας, το προσεχές διάστημα προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση της διαδικασίας διάθεσης, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, καθορίζεται για τις απογευματινές ώρες -μέχρι τις 22:00- αλλά και τις αργίες, ο τρόπος λειτουργίας όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Επιδίωξη του υπουργείου είναι η περαιτέρω αστυνόμευση του δασικού πλούτου κυρίως της μη εργάσιμες ώρες και τις αργίες, κατά τις οποίες παρατηρούνται και οι περισσότερες παράνομες πράξεις, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι θα απασχολούνται ακόμα και τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τα Σάββατα, τις Κυριακές, αλλά και τις αργίες.

Στο «στόχαστρο» των αρμόδιων υπηρεσιών μπαίνουν επίσης έμποροι που διακινούν και πουλούν τα προϊόντα της λαθροϋλοτομημένης ξυλείας καθώς επίσης και ιδιώτες που διακινούν παράνομα υλοτομημένη ξυλεία

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στα τελωνεία για ελέγχους των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων κατά την εισαγωγή ξυλείας και καυσόξυλων στην ελληνική αγορά, ενώ μεικτές περιπολίες σε δάση πραγματοποιούν οι δασικές υπηρεσίες με την πυροσβεστική.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί από σήμερα η ειδική γραμματεία δασών, έχει προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες, ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα, περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, στον τηλεφωνικό αριθμό 1591.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr