ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμφύλιος» στους ελεγκτές της τρόικας για τον Αλέξη Τσίπρα

Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2014, 15:45 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2014, 00:54
«Εμφύλιος» στους ελεγκτές της τρόικας για τον Αλέξη Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί να είναι συνεισηγητές, όμως η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ευρωβουλευτών Ότμαρ Κάρας και Χοάμ Νγκοκ που βρίσκονται στην Αθήνα για τη διερεύνηση του ρόλου της τρόικας, είναι ιδιαίτερα εμφανής σχετικά με τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπορεί να είναι συνεισηγητές, όμως η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ευρωβουλευτών Ότμαρ Κάρας και Λίεμ Χοάμ Νγκοκ που βρίσκονται στην Αθήνα για τη διερεύνηση του ρόλου της τρόικας, είναι ιδιαίτερα εμφανής σχετικά με τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο.

Στη συνέντευξη που έδωσαν σήμερα στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο αυστριακός Ότμαρ Κάρας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ούτε διόρθωση σε σχέση με χτες» έπειτα από παρατήρηση του παρευρισκομένου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ότι ανασκεύασε και διόρθωσε τη χτεσινή δήλωσή του.

Ωστόσο, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κάρας είπε ότι «μας έδωσε ένα κείμενο και τη στήριξή του στο έργο μας. Πρόθεσή μου δεν είναι να ερμηνεύσω ή να αξιολογήσω το έργο του κ. Τσίπρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γάλλος σοσιαλιστής κ. Νγκοκ είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε στο Στρασβούργο χωρίς πρόταση, αλλά με κείμενο που αναφέρεται ως "ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης", το οποίο συμπεριλαμβάνουμε στο θεματολόγιο της έκθεσής μας και μάλιστα αφορά τα σημεία 17 και 18 για τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής της τρόικας στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Νγκοκ «άδειασε» τον κ. Κάρας, αφού ισχυρίζεται πως ο κ. Τσίπρας, παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κάρας από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, χθες το βράδυ, θέλησε να εκθέσει τον κ. Τσίπρα υποστηρίζοντας πως στη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ανεπαρκής και απροετοίμαστος, χωρίς προτάσεις ενώ όπως είπε δεν άσκησε καμία κριτική στην τρόικα.  

Η επίσημη αντίδραση της Κουμουνδούρου ήρθε λίγες ώρες μετά με τρεις βουλευτές (Λαφαζάνη, Δρίτσα, Βαλαβάνη) και έναν ευρωβουλευτή (Χουντή) να εκδίδουν μια αιχμηρή κοινή δήλωση στην οποία κατηγόρησαν τον αυστριακό ευρωβουλευτή ως «ψεύτη και συκοφάντη».

Η Κουμουνδούρου επανήλθε και σήμερα, με νέα ανακοίνωση, στην οποία καλεί τον κ. Κάρας να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.