current views are: 249

31 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:47

Που βρίσκονται σήμερα οι «σατανιστές της Παλλήνης»

Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, όταν αποκαλύπτεται η δράση των περίφημων «σατανιστών της Παλλήνης», της ομάδας που συγκλόνισε το πανελλήνιο, διαπράττοντας δολοφονίες, στο όνομα του Σατανά.

Δημοσίευση 11:47’
αρθρο-newpost

Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, όταν αποκαλύπτεται η δράση των περίφημων «σατανιστών της Παλλήνης», της ομάδας που συγκλόνισε το πανελλήνιο, διαπράττοντας δολοφονίες, στο όνομα του Σατανά.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, όταν αποκαλύπτεται η δράση των περίφημων «σατανιστών της Παλλήνης», της ομάδας που συγκλόνισε το πανελλήνιο, διαπράττοντας δολοφονίες, στο όνομα του Σατανά.

Σήμερα, 20 χρονιά μετά, οι  δύο της «παρέας», η Δήμητρα Μαργέτη και ο Μάνος Δημητροκάλης βρίσκονται εκτός φυλακής, ενώ ο Ασημάκης Κατσούλας έχει υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης.

Το προφίλ της «τριάδας»

Ο Ασημάκης Κατσούλας γεννήθηκε το Μάιο του 1972 και διέμενε μέχρι τη σύλληψή του στην Κάντζα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που βασίζονταν σε αναφορές εμπειρογνωμόνων, ο Κατσούλας είχε ανεπτυγμένες νοητικές ικανότητες, επιβλητική εμφάνιση και διακατεχόταν από ανησυχία πνεύματος.

Μετά το 1990, άρχισε να χάνει την επαφή του με την οικογένειά του, η οποία δεν γνώριζε τίποτα για τις πράξεις του μέχρι τη σύλληψή του, το 1993. Θεωρείται ο «εγκέφαλος» της τριάδας των σατανιστών, με τους συγκατηγορούμενούς του να τον περιγράφουν σαν μια αυταρχική προσωπικότητα, που μπορούσε να παίρνει αυτό που θέλει και να ελέγχει τη βούλησή τους.

Ο Μάνος Δημητροκάλης είχε το προφίλ του ιδανικού εφήβου, όπως έλεγαν πολλοί. Οι συμμαθητές του τον χαρακτήριζαν ως ένα παιδί χαμηλών τόνων. Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και έμενε στην Παλλήνη. 

Η Δήμητρα Μαργέτη διέμενε στην Παλλήνη. Είχε γεννηθεί το 1977 και, όπως είχε γίνει γνωστό, γνωριζόταν από πολύ μικρή ηλικία με τον Κατσούλα.

Το χρονικό της δράσης των «σατανιστών της Παλλήνης»

Το «κουβάρι» της υπόθεσης που έμεινε στα χρονικά άρχισε να ξετυλίγεται τον Δεκέμβρη του 1993, όταν μετά από συντονισμένες ενέργειες των συγγενών της αγνοούμενης 14χρονης Θεοδώρας Συροπούλου, αποκαλύφθηκε η φρικιαστική δολοφονία της. 

«Αρχηγός» της ομάδας ήταν ο Ασημάκης Κατσούλας, ο οποίος μαζί με τον φίλο του Μάνο Δημητροκάλη και τη φίλη τους Δήμητρα Μαργέτη, άρχισαν να κάνουν τελετές μαύρης μαγείας στην Παλλήνη και το Κορωπί, προσπαθώντας παράλληλα να μυήσουν κι άλλους συνομηλίκους τους στον σατανισμό. Οι δυο τους ήταν τότε 21 και 19 ετών αντίστοιχα και η αστυνομία συνέλαβε μαζί τους και τη Δήμητρα Μαργέτη, 18 ετών τότε, η οποία κατηγορήθηκε για συνέργεια στις πράξεις τους.

Το πρώτο έγκλημα το διέπραξαν στις 27 Αυγούστου του 1992, όταν με το πρόσχημα της λευκής μαγείας οδήγησαν την 14χρονη Θεοδώρα Συροπούλου στη θέση Σέσι στο Κορωπί. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν ήταν συγκλονιστικές και η άτυχη κοπέλα μαρτύρησε μέχρι να αφήσει την τελευταία της πνοή στα χέρια των σατανιστών.

Το δεύτερο θύμα της «τριάδας» ήταν η 28χρονη Γαρυφαλλιά Γιούργα. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη, 14 Απριλίου 1993, όταν εντόπισαν τυχαία τη μητέρα δύο παιδιών και καμαριέρα ξενοδοχείου. Τη συνάντησαν όταν εκείνη επέστρεφε στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά και υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, την επιβίβασαν στο αυτοκίνητο του Κατσούλα και την οδήγησαν σε ερημικό σημείο στο Κορωπί. Η 28χρονη, είχε δυστυχώς την ίδια τύχη με το πρώτο θύμα.

Τι είπαν στις απολογίες τους – Η δίκη

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, οι τρεις σατανιστές, μετά  το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης και αφού ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών οδηγήθηκαν στον 19ο τακτικό ανακριτή για την απολογία τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο τότε διοικητής της Ασφάλειας είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους πως οι συλληφθέντες ομολόγησαν τις πράξεις τους και μάλιστα αποκάλυψαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ασημάκης Κατσούλας προσπάθησε να διαψεύσει τις μαρτυρίες των συγκατηγορουμένων του που τον υποδείκνυαν ως επικεφαλής της συμμορίας, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος εκτελούσε απλά εντολές.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Δημητροκάλης υποστήριξε ότι υπήρξε θύμα του Κατσούλα, ο οποίος τον πίεσε ψυχολογικά. Ομολόγησε την ενοχή του για το πρώτο έγκλημα, αυτό της 14χρονης Θεοδώρας Συροπούλου και μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του.

Η 18χρονη Μαργέτη, που κατά το συνήγορό της Αλέξη Κούγια υπήρξε το τρίτο μεγάλο θύμα, εκτός από τις δύο δολοφονημένες γυναίκες, υποστήριξε και αυτή πως είχε πέσει θύμα ψυχολογικού εξαναγκασμού του Κατσούλα.

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα και οι τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ως άτομα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, για την πρόληψη τέλεσης αδικημάτων από μέρους τους και ως ύποπτοι φυγής.

Τον Ιούνιο του 1995, ύστερα από παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παραπέμφθηκαν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. 

Εκείνη την περίοδο η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε με «κομμένη» την ανάσα την έναρξη της δίκης. Χαρακτηριστικό είμαι μάλιστα ότι κατά την ανακριτική διαδικασία των πολύωρων καταθέσεων και των απολογιών των κατηγορουμένων απαγόρευσαν τη δημοσίευση άλλων στοιχείων στα ΜΜΕ. 

Στις 23 Ιουνίου 1995 οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, περιγράφοντας λεπτομερώς τη ζωή τους μετά την «μύηση» στο σατανισμό, αποφεύγωντας όμως να μιλήσουν για τις εγκληματικές τους πράξεις.

Την 1η Ιουλίου του 1995, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, καταδίκασε τον Ασημάκη Κατσούλα σε συνολική ποινή δύο φορές ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρης κάθειρξης 12 ετών και 10 μηνών και τον Μάνο Δημητροκάλη σε συνολική ποινή δύο φορές ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρης κάθειρξης 9 ετών και 10 μηνών για την κατά συναυτουργία τέλεση δύο ανθρωποκτονιών, καθώς επίσης για αντιποίηση δημόσιας εξουσίας, παράνομη κατακράτηση, αρπαγή ανηλίκου, καθύβριση του θρησκεύματος και σύσταση προς διάπραξη κακουργημάτων. Επιπλέον, ο Ασημάκης Κατσούλας καταδικάστηκε για βιασμό, ενώ ο Δημητροκάλης για απλή συνέργεια.

Η Δήμητρα Μαργέτη καταδικάστηκε σε συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 17 ετών και 4 μηνών, αφού της αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικία, όπως επίσης για απλή συνέργεια σε κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου. Δύο χρόνια αργότερα οι τρεις καταδικασθέντες μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, ζήτησαν την επανεξέταση κατ’ ουσίαν της υπόθεσης από ανώτερο όργανο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1997 το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών συνεδρίασε στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού με τους Κατσούλα, Δημητροκάλη και Μαργέτη να αποσκοπούν στη μείωση της ποινής που ορίστηκε από το πρωτοβάθμιο όργανο.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου, ο εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως οι δύο άνδρες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως χωρίς ελαφρυντικό και η κοπέλα έχοντας το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας για απλή συνέργεια στον φόνο της 14χρονης Θεοδώρας Συροπούλου.

Έτσι, στις 24 Δεκεμβρίου το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή των κατηγορουμένων επικυρώνοντας τη πρωτόδικη ποινή τους. Όμως, έκαναν και τρίτη έφεση. Στις 17 Ιανουαρίου το Ε’ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου συνεδρίασε για να εξετάσει τις αιτήσεις αναιρέσεως της πρωτοβάθμιας ποινής που είχαν καταθέσει οι Δημητροκάλης και Κατσούλας.

Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν από το τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ την ίδια τύχη είχε και η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Ζαβολέας, ο οποίος διαφωνώντας κατ’ ουσίαν με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που καταδίκασε την Δ. Μαργέτη με τη κατηγορία της απλής συνέργειας σε εγκληματική πράξη, ζήτησε την καταδίκη για άμεση συνέργεια και ηθελημένη συμμετοχή, χωρίς το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Οι αποφυλακίσεις

Η πρώτη που βγήκε από τη φυλακή ήταν η Δήμητρα Μαργέτη, η οποία με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίστηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2001. Οι δικαστές έκριναν ότι επέδειξε καλή διαγωγή κατά την κράτησή της και πως δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την κοινωνία.

Ωστόσο, τις επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, οι οποίοι ορίζουν πως είναι υποχρεωμένη να διαμένει μόνιμα στο πατρικό της στην Παλλήνη, να παρουσιάζεται κάθε 1η και 16η του μηνός στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της, ενώ της απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες,σήμερα έχει φτιάξει την οικογένειά της και έχει γίνει μητέρα, αλλά δεν θέλει να μιλήσει για τη ζωή της.

Ο Μάνος Δημητροκάλης έχει αποφυλακιστεί εδώ και 20 ημέρες, με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού Συμβουλίου και έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Από την άλλη, τα πράγματα για τον Ασημάκη Κατσούλα είναι πιο περίπλοκα, καθώς κατά την παραμονή στους φυλακές δεν έδειξε να συμμορφώνεται, απασχολώντας και πάλι τις Αρχές.

Μαζί με έναν άλλο συγκρατούμενό του που κατηγορείτο για ανθρωποκτονία, επικοινωνούσαν καθημερινά μέσω τηλεφώνου με δύο αδελφές 11 και 12 χρονών. Τους έλεγαν ότι είναι αστυνομικοί και ζητούσαν από τα κορίτσια να αγγίξουν απόκρυφα μέρη του σώματος τους, για να μπορέσει όπως έλεγε ο ίδιος να κάνει τηλεφωνική εξέταση DNA.

Τα δύο κορίτσια είπαν στους γονείς τους τι γινόταν και αυτοί με την σειρά τους πήγαν στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από την ψηφιακή ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων διαπιστώθηκε ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις γίνονταν από τις φυλακές Μαλανδρίνου και από συγκεκριμένη τηλεκάρτα. Όταν πήγαν στις φυλακές ανακάλυψαν ότι την τηλεκάρτα αυτή χρησιμοποιούσαν ο Κατσούλας μαζί με τον άλλο συγκρατούμενο του. Στην κατοχή βρέθηκαν και άλλοι τηλεφωνικοί αριθμοί.

Επίσης τον Μάρτιο του 2005 σε μια άδειά του από τις φυλακές ο Κατσούλας είχε εμφανιστεί σε 23χρονη ως αστυνομικός και είχε προσπαθήσει να την αποπλανήσει, πάντα βάσει δημοσιευμάτων. Τώρα, κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για τη ζωή του πίσω από τη φυλακή ή τουλάχιστον κανείς δεν θέλει να πει. 


σχετικα αρθρα