current views are: 2

9 Μαΐου 2014
Δημοσίευση13:43

Από το ΠΑΣΟΚ στον Αλαβάνο… δυο μνημόνια δρόμος

Παρότι όλοι συζητούν για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πριμοδότησαν (κυρίως)  το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, είναι ελάχιστα γνωστό ότι υπάρχει κι ένα μικρό κομμάτι του  ΠΑΣΟΚ που έχει πάει στον Αλέκο Αλαβάνο κι εδώ και λίγο καιρό συνεργάζεται μαζί του και συμμετέχει μάλιστα στο ευρωψηφοδέλτιο του Σχεδίου Β.

Δημοσίευση 13:43’
αρθρο-newpost

Παρότι όλοι συζητούν για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πριμοδότησαν (κυρίως)  το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, είναι ελάχιστα γνωστό ότι υπάρχει κι ένα μικρό κομμάτι του  ΠΑΣΟΚ που έχει πάει στον Αλέκο Αλαβάνο κι εδώ και λίγο καιρό συνεργάζεται μαζί του και συμμετέχει μάλιστα στο ευρωψηφοδέλτιο του Σχεδίου Β.

Γράφει ο Πάνος Σιδέρης

Παρότι όλοι συζητούν για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πριμοδότησαν (κυρίως) τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, είναι ελάχιστα γνωστό ότι υπάρχει κι ένα μικρό κομμάτι του  ΠΑΣΟΚ που έχει πάει στον Αλέκο Αλαβάνο κι εδώ και λίγο καιρό συνεργάζεται μαζί του και συμμετέχει μάλιστα στο ευρωψηφοδέλτιο του Σχεδίου Β.

Πρόκειται για το «Δίκτυο Σοσιαλιστών», μία ομάδα πρώην νεαρών στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ,  με προέλευση κυρίως από τη Νεολαία και την ΠΑΣΠ,  που βρίσκονταν πάντα στην «αριστερή πτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ και ασκούσαν κριτική στην κυβερνητική πολιτική (Σπύρος Πάικας, Θέμης Τζήμας, Νικολέτα Σπυροπούλου, Σπύρος Κωνσταντινίδης κ.α).

Πριν ακόμα και από το πρώτο μνημόνιο, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, με παρέμβασή τους στο ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει αριστερή στροφή και αριστερή ηγεσία. Αντ’ αυτού παραιτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου από πρωθυπουργός αλλά τη θέση του πήρε ο Λουκάς Παπαδήμος, γεγονός που κατήγγειλαν ως πραξικόπημα.

Στα μνημόνια ήταν εξ’ αρχής απέναντι, καταγγέλλοντας τα, και το Μάιο του 2012 με κείμενό τους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν εκεί, αλλά ο βασικός πυρήνας που συγκρότησε στη συνέχεια το Δίκτυο Σοσιαλιστών συνέχισε την πολιτική αναζήτηση. Το Νοέμβριο του 2013 απεύθυναν προσκλητήριο για τη συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου, με το οποίο ζητούσαν να ξαναδούν και το θέμα του ευρώ. Κάπου εκεί τράβηξαν και την προσοχή του Αλέκου Αλαβάνου, έγιναν κάποιες επαφές και ξεκίνησαν οι ζυμώσεις που κατέληξαν σε συνεργασία του Σχεδίου Β με το Δίκτυο Σοσιαλιστών.

Στην ερώτηση «Γιατί δεν πήγατε κι εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ;» απαντούν ότι δεν το έκαναν γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει σε δύο βάρκες και έχει κάνει κεντρώα στροφή». Αναφέρουν δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά καν να συζητήσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σχεδίου Β.

Όσο για το πώς πέρασαν στη θέση της εξόδου από την ευρωζώνη, δηλώνουν ότι «Από το 2010-12 οι δημοσιονομικές συνθήκες της ευρωζώνης και οι διάφοροι νόμοι που πέρασαν, κατέστησαν μη βιώσιμη και την ευρωζώνη και οπωσδήποτε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Το «Δίκτυο Σοσιαλιστών» αποτελείται από περίπου 200 στελέχη και διαθέτει κάποιους πυρήνες πανελλαδικά. «Η εκλογική συνεργασία Σχεδίου Β και Δικτύου Σοσιαλιστών, μιας κίνησης ως επί το πλείστον νεώτερου ηλικιακά κόσμου που προέρχεται από το σοσιαλιστικό χώρο, δηλαδή από το λεγόμενο αριστερό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και της Ν. ΠΑΣΟΚ και που διαχώρισε τη θέση του από το πρώην κυβερνητικό κόμμα λόγω μνημονίων, ίσως ξενίζει» παραδέχονται.

«Στην πραγματικότητα όμως, για ευρύτερα τμήματα των στελεχών και των υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ που βίωσαν ένα πολιτικό και κοινωνικό σοκ, τόσο αρνητικό- δηλαδή από οικονομικής άποψης- όσο και θετικό- δηλαδή ως προς την πολιτική συνειδητοποίησή τους- λόγω των επιλογών των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και ΣαμαράΒενιζέλου, η εξέλιξη αυτή δεν είναι τόσο περίεργη».

 


σχετικα αρθρα