current views are: 1

21 Μαΐου 2014
Δημοσίευση13:16

Χρυσόγελος: Μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη Ευρώπη αρκεί να μη μείνουμε σπίτι μας

Την κρισιμότητα των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής και της συμμετοχής των πολιτών σε αυτές τόνισαν στη διακαναλική τους συνέντευξη οι «Πράσινοι Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικονομία» με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο.

Δημοσίευση 13:16’
αρθρο-newpost

Την κρισιμότητα των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής και της συμμετοχής των πολιτών σε αυτές τόνισαν στη διακαναλική τους συνέντευξη οι «Πράσινοι Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικονομία» με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο.

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Την κρισιμότητα των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής και της συμμετοχής των πολιτών σε αυτές τόνισαν στη διακαναλική τους συνέντευξη οι «Πράσινοι Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικονομία» με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο.

«Θέλουμε καλύτερη Ευρώπη, μία Ευρώπη κοινωνική» τόνισε ο κ. Χρυσόγελος επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια Ευρώπη, αρκεί να μη την αφήσουμε στα χέρια ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαίων. «Μπορούμε αρκεί να μην μείνουμε στο σπίτι μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις εκλογές «δεν κρίνεται αν θα νικήσει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας -δεν είμαστε σε ποδοσφαιρικό αγώνα, είμαστε σε μία κρίσιμη επιλογή που αφορά το μέλλον μας».

Ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στη σημασία του ευρωκοινοβουλίου, στην πολιτική συζήτηση και στα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, αλλά και σε αυτά που θα πρέπει να δοθούν στο μέλλον, με λόγο και δύναμη, και θα βοηθήσουν στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα επισήμανε την ανάγκη «μιας ζωντανής καινοτόμας οικονομίας», που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους και μεγαλύτερους να μπουν στην οικονομία, θίγοντας το θέμα της αναδιάρθρωσης του τρόπου εργασίας σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων και την ανάγκη ενός δίκαιου φορολογικού σταθερού συστήματος. Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σαμαρά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόνισε: «Υπόσχεται ο πρωθυπουργός, και είναι μία από τα ίδια με το παρελθόν, γιατί δεν έγινε πριν τις εκλογές; Στην πράξη δεν έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας». Και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την απασχόληση. Πρέπει να οριστούν οι προτεραιότητες και σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσόγελος τόνισε τη σημασία που έχει για την οικονομία, μεταξύ άλλων, η εξοικονόμηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αναδιαμόρφωση κτιρίων και οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, λύσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία στην Ευρώπη.

«Γιατί να δίνουν λεφτά για πετρέλαιο; Εμείς λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μοντέλο, ώστε να ωφελείται και ο πολίτης και το περιβάλλον, να παράγουμε ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές, αντί να δίνουμε επιδόματα θέρμανσης».

«Υπάρχουν και άλλες στρατηγικές» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε πολλές ιδέες για νέους ανθρώπους, όπως η οικονομική αλληλέγγυα οικονομία. Υπάρχουν χιλιάδες κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, και εγώ ως ευρωβουλευτής των Πράσινων έχω συμβάλει και θέλω να δώσω ώθηση σε αυτές τις δράσεις». Δράσεις για τις οποίες η κυβέρνηση, όπως εξήγησε, δεν μπόρεσε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 60 εκατ. και αντ’ αυτού βάζει εμπόδια. Παράλληλα για τα ελληνικά ναυπηγεία, πρότεινε ότι θα μπορούσαν κατασκευαστούν στη χώρα μας πλοία με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου έλαβαν επίσης η Όλγα Θεοδωρικάκου, η οποία είπε ότι η πολιτική πρέπει να είναι ένα μέσον της κοινωνίας των πολιτών που θα διέπεται από αλληλεγγύη και δημιουργία.

Ο Στέλιος Κυπουρόπουλος -άτομο με αναπηρία ο ίδιος- τόνισε την ανάγκη μιας κοινωνίας που να δέχεται τη διαφορετικότητα, με δομές που να προασπίζονται μία πληρότητα ζωής και με μία ενεργή εργασιακή ζωή για άτομα με αναπηρία.

Επίσης τον λόγο έλαβε η Μαρία Πίνιου Καλλή, η οποία αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα, που κρίνουν την ποιότητα μιας κοινωνίας, και στο μεταναστευτικό. Ειδικότερα για το Δουβλίνο ΙΙ τόνισε την ανάγκη συγκροτημένης σοβαρής κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, αλλά και μια πολιτική ένταξης στην καθημερινή ζωή, με βάση την αρχή συνυπευθυνότητας στα σύνορα όπου μπαίνουν οι μετανάστες και τη δίκαιη κατανομή στην ΕΕ.

Ο Καντίρ Ρισκάρ -πρόσφυγας από το Ιράκ που πήρε άσυλο και έχτισε μια ζωή στην Ελλάδα- έδωσε τη δική του μαρτυρία και τόνισε το ζήτημα ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και στερούνται βασικά δικαιώματα.

Τέλος, ο Δημήτρης Κάβουρας, νέος απόδημος Έλληνας, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στη νεολαία και έθεσε θέμα δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.


σχετικα αρθρα