current views are: 1

30 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση19:11

Σαμαράς για ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν ως πρότυπο τις χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής

Απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως η χώρα διέψευσε όσους ήλπιζαν στην καταστροφή της. 

Δημοσίευση 19:11’
αρθρο-newpost

Απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως η χώρα διέψευσε όσους ήλπιζαν στην καταστροφή της. 

Απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως η χώρα διέψευσε όσους ήλπιζαν στην καταστροφή της. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η προεδρία της Ελλάδας ήταν σημαδιακή  και έσπευσε να τονίσει χαρακτηριστικά πως «κάποιοι  προεξοφλούσαν και την αναγκαστική έξοδό της από την Ευρωζώνη. Την ίδια εποχή, πριν από δύο χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ότι και η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει. Κάποιοι στοιχημάτιζαν στη διάλυσή της».

Όπως επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, η Ελλάδα τους διέψευσε όλους, «πέτυχε δημοσιονομική εξυγίανση, σταθεροποίησε την θέση της, εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις, βγήκε στις αγορές και τώρα βγαίνει από την μακροχρόνια ύφεση».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο τόνισε δίχως να τον κατονομάσει πως «κάποιοι είδαν την κρίση ως ευκαιρία για να αποδομήσουν και να ενταφιάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα».

«Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι του λαϊκισμού» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη».

«Έχουν ως πρότυπά τους τις… χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποτρέψει. Και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν “λύτρωση”. Και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν “καταστροφή”! Ευτυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία» είπε χαρακτηριστικά. 

Σύντομος απολογισμός της Ελληνικής Προεδρίας

Ακολούθως έκανε αναδρομή στο έργο που διετέλεσε η Ελλάδα κατά το εξάμηνο της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού υπογράμμισε ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο το 40% του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η χώρα ενίσχυσε την εμβάθυνση της ΕΕ

«Δώσαμε προτεραιότητα στην Τραπεζική Ένωση» είπε, ώστε να «αντιμετωπιστούν οι κατασκευαστικές αδυναμίες του ευρώ. Αυτές που αναδείχθηκαν από την κρίση».

Παράλληλα σημείωσε πως δόθηκε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας με νομοθετικές πρωτοβουλίες, και παρεμβάσεις «που διασφαλίζουν έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Κυρίως, όμως, η Ελληνική Προεδρία ανέδειξε την ανάπτυξη και την απασχόληση ως κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη σήμερα».

Σχετικά μ τη μετανάστευση, υποστήριξε πως η Ελληνική Προεδρία ανέδειξε την «προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών». 

«Κορυφαίο επίτευγμα της Προεδρίας», συνέχισε, «ήταν ο καθορισμός των Κατευθυντήριων Γραμμών για τον νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων».

Αναφορά έκανε και στις πρωτοβουλίες για τις θαλάσσιες πολιτικές, λέγοντας πως έγιναν προτεραιότητα καθώς η «Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία και διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ, με θαλάσσια σύνορα που ταυτίζονται με τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ένωσης». 

Μίλησε εξάλλου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας, λέγοντας πως η Ελληνική Προεδρία «ενέταξε στη θαλάσσια ασφάλεια την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων στη θάλασσα για την οικονομία, για την ανάπτυξη ενεργειακών αποθεμάτων και για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Όπως είπε, η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της επόμενης προεδρίας που αναλαμβάνει η Ιταλία ενώ σχετικά με τις ευρωεκλογές επεσήμανε πως «οι πολίτες δεν ψήφισαν εναντίον της Ένωσης»

«Ζήτησαν όμως, περισσότερη και καλύτερη Ένωση» επεσήμανε και κατέληξε: 

«Αποδοκίμασαν την Ευρώπη των στατιστικών, των απρόσωπων γραφειοκρατικών αυτοματισμών και των μονοδιάστατων οικονομικών μεγεθών. Απαίτησαν μία Ευρώπη οραματική και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Ζήτησαν μια Ευρώπη ικανή να εμπνέει τους πολίτες της. Αλλά και ικανή να λύνει τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα την ανεργία, την ύφεση και την ασφάλεια».


σχετικα αρθρα