current views are: 2

1 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση13:15

Βενιζέλος: Γελοία και προσβλητική για μένα η συζήτηση περί ηγεσίας

Στην «Ελιά» και στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της «Ελιάς».

Δημοσίευση 13:15’
αρθρο-newpost

Στην «Ελιά» και στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της «Ελιάς».

Την εκτίμηση ότι η «Ελιά» μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της προώθησης του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της «Ελιάς» με θέμα «Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», τονίζοντας ότι είναι «γελοία» τη συζήτηση περί αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Τώρα μετά τις εκλογές η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, με ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με τη φιλικότητα και τη συντροφικότητα, μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο» είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ έθεσε ως στόχο η «Κεντροαριστερά της ευθύνης» να είναι ο τρίτος πόλος (και εκλογικά), να είναι «αυτός που μπορεί και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής, πάνω από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνάντηση, συμμετέχουν οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν την «Ελιά».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η «Ελιά είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά, με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς» επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν στην πορεία της χώρας, την αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου από εδώ και έπειτα, «τη θεσμική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση». «Δεν χωράει φεστιβάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και υποσχέσεων. Δεν μασάει κανείς πια» ανέφερε.

«Γελοία η συζήτηση περί ηγεσίας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας, ενώ υπάρχουν, όπως είπε, τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη, για να προσθέσει ότι «είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα».

«Όλη αυτή η συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για εμένα, τη διαδρομή μου, τις δύσκολες επιλογές που έχω κάνει, το κόστος που έχω αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής μας εικόνας, μέσα από ένα καταιγισμό επιθέσεων λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «αυτά έχουμε καιρό μπροστά μας, αν μας επιτρέψει η τύχη και ο Θεός, να τα λύσουμε» και στο ίδιο πλαίσιο παρέπεμψε στον στίχο: «Δεν ήμουν εκεί, βάραγαν τον αέρα».

«Διασφάλισε τη σταθερότητα το αποτέλεσμα»

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα και τη σταθερή πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και «έδωσε στη χώρα ζωτικό πολιτικό χρόνο για μια κρίσιμη τελική εθνική διαπραγμάτευση, που πρέπει να γίνει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του εθνικού συνταγματικού τόξου». Παράλληλα, σημείωσε ότι «αποσαφήνισε την κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι περίεργο κάποιοι να λυπούνται που δεν φύγαμε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, αλλά διασφαλίσαμε τη σταθερή πορεία της χώρας», να λυπούνται «που δεν φλερτάραμε με τον ρόλο της θλιβερής ουράς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε άποψη για την πορεία της χώρας» και να λυπούνται «που πήραμε το περιορισμένο 8% και έχουμε δυο ευρωβουλευτές και δεν πήραμε ένα και κάτι τοις εκατό, χωρίς εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή».

Αιχμές προς αποστασιοποιημένους

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, είπε ότι η αλαζονεία κατά του Κινήματος τιμωρήθηκε από όσους την εξέφρασαν και πως η αποστασιοποίηση από «το ΠΑΣΟΚ του σήμερα», από «το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», μια αποστασιοποίηση «χωρίς ήθος» που συνοδεύτηκε από «πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο “ΠΑΣΟΚ του χτες” ή “του προχτές”, απορρίφθηκε εκλογικά και αισθητικά».

Ξεκαθάρισε, δε ότι στις σχέσεις της «Ελιάς» με τον βασικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δίλημμα, αντίφαση και ότι το ΠΑΣΟΚ -παρά κάποιες αμφιταλαντεύσεις- «αγκάλιασε» στελέχη όλων των άλλων σχημάτων της Ελιάς, είπε ότι κάποιοι χωρίς ιστορικά βάρη αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ, «την ώρα που προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έτρεχαν να στεγάσουν τον προσωπικό τους τυχοδιωκτισμό στον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΔΗΜΑΡ».

Αναφορές σε «Ποτάμι» και ΔΗΜΑΡ

Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό, ούτε για την εσωτερική κρίση της» αλλά ότι «αντιμετωπίζουμε κάθε κόμμα με σεβασμό».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά και στο «Ποτάμι» σχολιάζοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιλογές του λαού», αναφέροντας ότι το κόμμα αυτό έλαβε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές.

«Οφείλουμε να το καταγράψουμε» ότι «τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». 


σχετικα αρθρα