current views are: 1

8 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση06:38

Το τουρκικό κείμενο που προκάλεσε την κόντρα Θεοχάρους- Βενιζέλου

Το κείμενο – δήλωση που κατέθεσε η Άγκυρα  κατά την 5η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Τουρκίας περιέχει προκλητικές λέξεις και θέσεις.

Δημοσίευση 06:38’
αρθρο-newpost

Το κείμενο – δήλωση που κατέθεσε η Άγκυρα  κατά την 5η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Τουρκίας περιέχει προκλητικές λέξεις και θέσεις.

Το κείμενο – δήλωση που κατέθεσε η Άγκυρα  κατά την 5η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Τουρκίας περιέχει προκλητικές λέξεις και θέσεις.
 
Πρόκειται για το κείμενο που ξεπερνά σε έκταση της 100 σελίδες και τη συνυπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (καθώς και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας) Μεχμέτ Τσαβούσογλου και προκάλεσε την οργή της κύπριας ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και όλα όσα επακολούθησαν. 
 
 

Οι επίμαχες διατυπώσεις του τουρκικού εγγράφου είναι σύμφωνα με το Βήμα οι εξής: 

 
  • «Εκφράσεις όπως “η ομαλοποίηση των σχέσεων (σσ. της Τουρκίας) με τη Δημοκρατία της Κύπρου” υποφέρουν από ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Μέχρι να βρεθεί μία οριστική και ευθίδικη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την ένταξη των ελληνοκυπρίων σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό. Η ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς», συνεχίζει το έγγραφο, «απλώς θα ενδυνάμωνε τον ψευδή ισχυρισμό τους ότι εκπροσωπούν τη “νεκρή/εκλιπούσα” Δημοκρατία της Κύπρου και θα αποσπούσε την προσοχή τους από τον στόχο της επίλυσης. Η Τουρκία πρέπει να δράσει ευθυγραμμιζόμενη με τις ευθύνες της».
  • Σύμφωνα με την  Άγκυρα από το 1963 και μετά, όταν οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να ισχυρίζονται ότι αποτελούν την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούσαν την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα του νησιού. «Η Τουρκία έχει διακηρύξει με τον πλέον ανοιχτό και καθαρό τρόπο την πλήρη υποστήριξή της για ένα συνολικό διακανονισμό στο νησί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση. Και ο διακανονισμός αυτό πρέπει να συνίσταται από μία «ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη» όπως προκύπτει από το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
  • Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Λευκωσία ότι αρνείται να αποδεχθεί τις συγκλίσεις του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων και ότι προκειμένου να καθυστερήσει τη διαδικασία φέρνει στο τραπέζι νέες προτάσεις. Επιπλέον καταγγέλλει  με πολύ σκληρή γλώσσα τις μονομερείς κινήσεις της Λευκωσίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και επιμένει στα δικαιώματα που εκτιμά ότι έχει ακόμη και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
  • Θέτει θέμα  μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης προς την ΕΕ. Χωρίς την αναφορά στην αμοιβαιότητα της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρεται σε «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», ενώ επαναφέρει και το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.
  • Η Άγκυρα δεν σταματά εδώ αλλά ανοίγει πάλι το θέμα των χωρικών υδάτων καθώς ζητάει ουσιαστικά από την Αθήνα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει το κείμενο  η ίδια θα εξέταζε την άρση του casus belli. Έτσι όμως γυρίζει την πλάτη στις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, που αποτελεί βασική αρχή της ΕΕ, ενώ συνδυάζει όλα τα παραπάνω με την προσφάτως υιοθετηθείσα Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Τουρκία υποδεικνύει στην ΕΕ ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις όπως “απειλή” όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας».

 


σχετικα αρθρα