current views are: 1

19 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση12:00

Η λέξη, ο κύκλος, το πλεόνασμα και το σχέδιο Σαμαρά για το τέλος του 2015

Στα χαρτιά με τις σημειώσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού, υπάρχει ένας κύκλος που έχει μέσα τη λέξη «πλεόνασμα». 

Δημοσίευση 12:00’
αρθρο-newpost

Στα χαρτιά με τις σημειώσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού, υπάρχει ένας κύκλος που έχει μέσα τη λέξη «πλεόνασμα». 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στα χαρτιά με τις σημειώσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού, υπάρχει ένας κύκλος που έχει μέσα τη λέξη «πλεόνασμα». Αν και η είδηση για την επίτευξη πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, πρωτογενούς πλεονάσματος έχει σχεδόν ξεχαστεί, καθώς σε πρώτο πλάνο έχουν μπει οι υπόλοιπες εξελίξεις, ο Αντώνης Σαμαράς και το στενό επιτελείο του παρακολουθούν καθημερινά τους αριθμούς από το πιο υπολογίσιμο διαπραγματευτικά μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.

Ο λόγος είναι απλός, εξηγεί στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού: «ήδη η Ελλάδα δεν χρειάζεται δανεικά για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της, γιατί έβγαλε και βγάζει πρωτογενές πλεόνασμα». Στόχος του κ. Σαμαρά και του επιτελείου του είναι από το τέλος του 2015 η χώρα να μην χρειάζεται να δανείζεται καθόλου, ούτε και για να πληρώνει τους τόκους, καθώς οι δημοσιονομικές ανάγκες και οι πληρωμές τόκων θα καλύπτονται από το πλεόνασμα.

Επόμενος μεγάλος στόχος τη κυβέρνησης, είναι όπως εξηγούσε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο να το πετύχει, με το χρονοδιάγραμμα να έχει καταληκτική ημερομηνία τα τέλη του έτους. «Το σημαντικό είναι ότι η διασφάλιση θα γίνει χωρίς νέα μνημόνια, χωρίς νέα δάνεια και χωρίς νέο γύρο λιτότητας», έλεγε η κυβερνητική πηγή στο newpost.gr.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, είναι και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην Οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες, υπενθυμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ήδη ανακεφαλαιοποιημένες, δανείζονται πλέον στο εξωτερικό με επιτόκιο που συνεχώς κατεβαίνει, ενώ έχουν περάσει από 3 stress tests σε τρία χρόνια (τα 2 μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με θετικό πρόσημο και η τελευταία αξιολόγηση, ώστε να εξομαλυνθεί η παροχή ρευστότητας εκ μέρους τους. Ο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις ευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής είναι τα «κόκκινα δάνεια». Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν δάνεια ύψους 77 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. είναι καταναλωτικά, τα 25 δισ. στεγαστικά και τα 42 δισ. επιχειρηματικά.

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η επιστροφή στις αγορές. Η Ελλάδα δανείστηκε φέτος, πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, στις αρχές Απριλίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα βγήκε στις αγορές δεύτερη φορά, με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Μέγαρο Μαξίμου και ΟΔΔΗΧ αναζητούν το κατάλληλο momentum για την έκδοση 7ετους ή 18μηνου ομολόγου μέσα στο επόμενο διάστημα.

Άμεσο και σημαντικό βήμα είναι και η αποκατάσταση των αδικιών. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει, όπως λέει ο ίδιος, της ευθείας που έχει χαράξει για μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, η οποία θα γίνει σταδιακά και θα αφορά όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει προς όλες τις κατευθύνσεις, η κίνηση αυτή θα γίνει χωρίς να μπουν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα.


σχετικα αρθρα