ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημεία «επαφής» ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2014, 21:42 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2014, 23:33
Σημεία «επαφής» ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρώτη τους συνάντηση για την έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά είχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την πρώτη τους συνάντηση για την έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά είχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με το πρόσημο να είναι θετικό.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνάντηση, με το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει στη συμπόρευση και τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς. Στη συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από τα 12 προγραμματικά σημεία που έχει θέσει ο Φώτης Κουβέλης με τις επιστολές του, καταγράφηκε συμφωνία σε πολλά από αυτά (όπως, μεταξύ άλλων, για το «ναι» στην Ευρώπη και το ευρώ και το «όχι» σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος), ενώ για άλλα εκφράστηκε η αναγκαιότητα για περαιτέρω επεξεργασία και εμβάθυνση.
 
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διάλογο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από εκεί και πέρα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πολιτική σταθερότητα, καθώς επίσης και ότι δεν πρέπει η προεδρική εκλογή να γίνει αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών και παζαριών. Η ΔΗΜΑΡ, κατά τις ίδιες πηγές, συμφώνησε ότι ο θεσμός δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικού παζαριού, επαναλαμβάνοντας τη θέση της, ότι δεν επιθυμεί και δεν πρέπει η προεδρική εκλογή να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων και ότι θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, ζήτησε να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις ως προς την κίνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να αποστείλει επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά τη στάση που έχει σήμερα και που απορρίπτει τον διάλογο με την κεντροαριστερά. Στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την αντίθεσή του κόμματος τόσο με τον νεοφιλελευθερισμό όσο και με τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό.
 
Η Χαριλάου Τρικούπη προσκάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να έρθει στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με την πλευρά της Αγ. Κωνσταντίνου να παραπέμπει, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, στη συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο του δικού της συνεδρίου στα μέσα Σεπτεμβρίου και να προτείνει δίκτυο διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι επιθυμεί η συμπόρευση να εκφραστεί και στη βάση της κοινωνίας, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση

«Οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά στοιχεία» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας κάνοντας λόγο για ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο δρόμος είναι μακρύς -η συζήτηση θα βγάλει στην πρώτη συνάντηση πιστεύω αρκετά θετικά αποτελέσματα-, οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία του προγραμματικού διαλόγου» και ότι «υπάρχει βέβαια ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια άλλα θέματα» και πως ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Για συμφωνία σε αρκετά σημεία έκανε λόγο και ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος.

«Σε άλλα χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία. Ο διάλογος έγινε στη βάση και των δώδεκα προγραμματικών σημείων τα οποία περιέχονται στις επιστολές. Ο διάλογος συνεχίζεται. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση», δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Στη συνάντηση το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας, ο εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κυριάκος Πιερρακάκης. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν ο Γραμματέας της ΚΕ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στέφανος Μανίκας.