ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία συνεργασίας ΕΑΣ - ΑΤΚ

Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2014, 22:32 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2014, 22:32
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία συνεργασίας ΕΑΣ - ΑΤΚ
Facebook Twitter Whatsapp

Έπεσαν οι υπογραφές της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ΕΑΣ και της αμερικανικής εταιρείας ATK.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έπεσαν οι υπογραφές της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της αμερικανικής εταιρείας ATK.

Η συμφωνία επισημοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει:

- Τη συμπαραγωγή 94.669 πυρομαχικών μάχης και 14.448 πυρομαχικών ασκήσεων για τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι ύψους 12,7 εκατομμυρίων ευρώ.

-Την υλοποίηση της συμφωνίας της ATK με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή των βλημάτων 40L60 των 40 χιλιοστών για τις ανάγκες της αμερικανικής αεροπορίας

Το πρόγραμμα διάρκειας 5 ετών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποφέρει στα ΕΑΣ 13 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο μελλοντικά προγράμματα περιλαμβάνονται:

-η συμπαραγωγή πυρομαχικών των 20 και 30 x 173 χιλιοστών για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς και συμπαραγωγή και προώθηση στις ΗΠΑ των πυρομαχικών των 40 x 53 χιλιοστών.

Σημειώνεται ότι για τα πυρομαχικά των 40 x 53 χιλιοστών, τα ΕΑΣ πήραν πρόσφατα πιστοποίηση και έχουν πλέον τη δυνατότητα για εξαγωγή τους σε Γερμανία και Γαλλία.

Προωθείται, επίσης, η συμπαραγωγή μεταλλικών μερών όπλων της ΑTK για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι οι προσπάθειες των τελευταίων ετών κατέληξαν σε μία εποικοδομητική συμφωνία, αμοιβαία επωφελή, τόσο για τα εμπλεκόμενα μέρη και την αμυντική βιομηχανία όσο και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, έκανε λόγο για καλές ειδήσεις εν μέσω κρίσης και υπενθύμισε τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.