current views are: 2

1 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση13:13

Σε ονομαστική ψηφοφορία άρθρο του νομοσχεδίου για τα δάση

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των δασών. 

Δημοσίευση 13:13’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των δασών. 

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των δασών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 36 η οποία και θα διεξαχθεί στις στις 19:00 την ερχόμενη Τρίτη 5 Αυγούστου.

Ειδικότερα, το άρθρο 36 αφορά τις τουριστικές εγκαταστάσεις, λατομεία και μεταλλεία που «εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων από τη διαδικασία αδειοδότησης δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων» καθώς και ρυθμίσεις για τους υποψήφιους Ενεργειακούς Επιθεωρητές Δόμησης και τη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Η τροπολογία προβλέπει, κατ’ εξαίρεση, επιτρεπτές επεμβάσεις στα δάση, τις δασικές και τις δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς είχε προχωρήσεις σε  νομοτεχνικές βελτιώσεις έπειτα από προτάσεις κομμάτων και φορέων. 

Οι ρυθμίσεις αφορούν βρεφονηπιακούς- παιδικούς σταθμούς και τουριστικά καταλύματα προβλέπουν ότι «από την ψήφιση του νόμου θα επιτρέπεται η δημιουργία και λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών παντού, ανεξαρτήτως της χρήσης γης. Ειδικά, για τις περιοχές αποκλειστικής κατοικίας θα επιτρέποντα μόνο πάνω στους κύριους οδικούς άξονες».

Επίσης, στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα που θα δημιουργούνται σε ορεινούς όγκους, οι οποίοι θα πρέπει να απέχουν περισσότερο από 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται στο μισό από ότι ισχύει σήμερα, δηλαδή στο 0,05 του 10% της έκτασης μέχρι τα 8.000 στρέμματα. Σημειώνεται, ότι ακόμα και αν η έκταση είναι μεγαλύτερη, ο συντελεστής υπολογίζεται μόνο επί των πρώτων 8.000 στρεμμάτων.

Μιλώντας στη συζήτηση και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Ταγαράς σημείωσε πως το νομοσχέδιο επιχειρεί να «προστατεύσει και το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα να ενισχύσει την επενδυτική ανάπτυξη και να βγάλει από την ομηρία χιλιάδες συμπολίτες μας, στους οποίους η πολιτεία έδωσε νόμιμα δικαιώματα».


σχετικα αρθρα