ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωπολιτικά θέματα στη συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέιγκελ

Δημοσίευση 22 Αυγούστου 2014, 09:52 / Ανανεώθηκε 22 Αυγούστου 2014, 12:51
Γεωπολιτικά θέματα στη συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέιγκελ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Θέματα που αφορούν την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και "στον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας" καθώς και η διμερής αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας των δύο χωρών Δ. Αβραμόπουλος και Τσακ Χέιγκελ στη Ουάσιγκτον.

Ο κ. Αβραμόπουλος πραγματοποίησε την τρίτη διμερή επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στο Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όπως ανακοίνωσε στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τόσο η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία όσο και γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας. 

«Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα. 

Πάνω από όλα όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας. 

Συμφωνήσαμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Τα ζητήματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, σε πολυμερές πλέον επίπεδο, στην Ουαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της. Η ελληνική Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας συνολικά για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας.» 

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Υποναύαρχος Τζον Κέρμπι δήλωσε σχετικά ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί μακρόν για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ την κοινή εκπαίδευση τους και τη δραστηριοποίηση τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για τις πρωτοβουλίες της σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή όσο και για τη φιλοξενία που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σούδα. Κατά τον ίδιο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εργασθούν στενά για μια επιτυχή σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία το επίπεδο συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία. 

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr