current views are: 1

5 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:23

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 09:23’
αρθρο-newpost

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται αυτή την ώρα η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης τίθενται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, στον απόηχο μάλιστα των προκλητικών δηλώσεων του Ερντογάν για το Κυπριακό, που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί πως λίγη ώρα πριν αρχίσει η συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει «έκπληξη» για την «ερμηνεία» -όπως λέει- που έγινε από την Αθήνα των δηλώσεων του τούρκου προέδρου.

Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέτει ένα ακόμη ζήτημα, κι αυτό δεν είναι άλλο από το αντιρατσιστικό, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει ρητώς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τις περιπτώσεις άρνησης των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή. 

Από την πλευρά της πάντως, η ελληνική κυβέρνηση από τη σημερινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα του τούρκου προέδρου, αναμένει την αποφόρτιση του κλίματος και την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Επικοινωνία Σαμαρά – Αναστασιάδη

Την Πέμπτη, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με κεντρικό θέμα το Κυπριακό.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την στενή συνεργασία Αθήνας- Λευκωσίας, ενώ αναφέρθηκαν και στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο. 

Μπαράζ παραβιάσεων

Παράλληλα, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έστειλε την Πέμπτη στο Αιγαίο οκτώ αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου -ναυτικής συνεργασίας CN-235, πέντε επιθετικά ελικόπτερα και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα.

Συνολικά πραγματοποίησαν 27 παραβιάσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο, με το ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.


σχετικα αρθρα