ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη ολοκληρώνεται η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Δημοσίευση 5 Σεπτεμβρίου 2014, 20:19 / Ανανεώθηκε 5 Σεπτεμβρίου 2014, 21:29
Την Τρίτη ολοκληρώνεται η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου
Facebook Twitter Whatsapp

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, και την τρίτη θα πραγματοποιηθούν ονομαστικές ψηφοφορίες επί ορισμένων άρθρων. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, και την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν ονομαστικές ψηφοφορίες επί ορισμένων άρθρων. 

Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ,  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» επί της αρχής (ψήφισε το άρθρο 5, καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε παρών στα υπόλοιπα).

Καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. 

Επί του διαδικαστικού ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με την οποία προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα αυστηρότερες διατάξεις για εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του εξέφρασε τη διαφωνία του με το άρθρο 2 που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. 

Επίσης η Χρυσή Αυγή ζήτησε ονομαστική για τα άρθρα 1, 2 και 3.

Κατά την ψηφοφορία, από τη στάση της ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε η Μαρία Ρεπούση, δηλώνοντας «παρών» στο νομοσχέδιο. 

Τη συζήτηση που προηγήθηκε, μονοπώλησε το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια κυριάρχησε στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διώκεται με τον αντιρατσιστικό νόμο, όχι μόνο η προτροπή και υποκίνηση σε βία, αλλά και η πράξη ρατσιστικής βίας.

Ή εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασιλική Κατριβάνου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από το «πνεύμα Μαπλτάκου», ο οποίος, όπως είπε, το είχε αποσύρει όταν κατατέθηκε. 

«Καλό είναι να ασχολούμαστε με την ουσία των διατάξεων και ότι με το τι είπε ή έκανε ο Μπαλτάκος», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε: 

«Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις και δεσμεύσεις τύπου Μπαλτάκου, όπως είπατε».

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τον βασικό μάρτυρα ενός ρατσιστικού εγκλήματος, από το ενδεχόμενο σύλληψης και απέλασης, εάν αυτός είναι μετανάστης «χωρίς χαρτιά», πως αποσυνδέει την ηθική από την φυσική αυτουργία ενός ρατσιστικού εγκλήματος, τιμωρώντας μονάχα την πρώτη, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, δεν ρυθμίζει το πρόβλημα της χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά των μονίμων μεταναστών.

Την εναντίωσή τους σε οποιαδήποτε επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο, ο Τάσος Νεράντζης (ΝΔ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Κασαπίδης.

Εναντίον του συνόλου του νομοσχεδίου στράφηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής: Ο εισηγητής του κόμματος, Μιχαήλ Αρβανίτης, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «δίνει δικαιώματα στους αλλοφύλους εισβολείς και στους ντόπιους γραικύλους προστάτες των, και αφαιρεί απ' τον Έλληνα, τα δικαιώματα της ελευθερίας της σκέψεως και έκφρασης της γνώμης».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωσε πως καταψηφίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι βασίζονται συν τοις άλλοις, σε απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, «στη Λεττονία, την πατρίδα του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Νιλς Μούιζνιεκς, το 40% των πολιτών δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας τέθηκε εκτός νόμου, επειδή στο Καταστατικό της προβλέπει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Θα κρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ιστορικά και ποινικά τις κοινωνικές επαναστάσεις;».

Κόντρα σημειώθηκε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Κόμο της Ιταλίας.

«Πείτε μου έναν λογικό άνθρωπο που θα είχε την επιλογή να πάει ένα τριήμερο στη Λίμνη Κόμο στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο του πλανήτη με τραπεζίτες, εφοπλιστές και δισεκατομμυριούχους και την άλλη επιλογή να πάει με τον κ. Στρατούλη –τον συμπαθώ ιδιαιτέρως- στη ΔΕΘ και να φωνάζει και θα επέλεγε το δεύτερο. Ποιος θα επέλεγε τη διαδήλωση αντί για τη Λίμνη Κόμο; Προφανώς και ο κ. Τσίπρας δικαίως και σωστά και λογικά επέλεξε τη Λίμνη Κόμο», είπε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές διαδηλώσεις και πορείες και δεν προτιμά τη λίμνη Κόμο. Έχει υποχρεώσεις να συμμετάσχει σε διεθνή φόρουμ γιατί προφανώς αυτό επιτάσσει η ιδιότητά του ως Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που διεκδικεί μάλιστα και τη διακυβέρνηση της χώρας», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr