current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:15

Έκτακτη σύσκεψη στα ΕΑΣ: Ποια είναι η αίτια που εκτιμούν ότι προκάλεσε την τραγωδία

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο εμπλέκεται η εταιρία στο πυρομαχικό αυτό που κόστισε τη ζωή σε τρεις οπλίτες.

Δημοσίευση 09:15’
αρθρο-newpost

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο εμπλέκεται η εταιρία στο πυρομαχικό αυτό που κόστισε τη ζωή σε τρεις οπλίτες.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα  στον  Υμηττό προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο εμπλέκεται η εταιρία στο πυρομαχικό αυτό που κόστισε τη ζωή σε τρεις οπλίτες. Παρών εκτός από τα διευθυντικά στελέχη των ΕΑΣ ήταν και οι άνθρωποι που είχαν εμπλακεί με την κατασκευή της συγκεκριμένης παρτίδας όλμων των 81 χιλ. που χρησιμοποιήθηκε από το το 505 Τάγμα Πεζοναυτών για την εκπαίδευσή τους.

Το γεγονός ότι ένα από τα πυρομαχικά αυτά αφαίρεσε τη ζωή των τριών παλικαριών έχει προκαλέσει τεράστια οδύνη αλλά και αναστάτωση, όπως εξάλλου ήταν και αναμενόμενο όχι μόνο στο Πεντάγωνο αλλά και στην εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα ειπώθηκαν μέσα στη σύσκεψη αυτή, η γόμωση των όλμων αυτών έγινε όντως από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), αλλά οι κεφαλές- πυροσωλήνες των βλημάτων αυτών που εμπεριέχουν και τους πυροκροτητές ήταν εισαγόμενοι. Είχαν αγοραστεί από τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο πυροκροτητής στην κεφαλή δίνει το έναυσμα στο βλήμα να σκάσει.

Το θέμα που απασχόλησε τους παρευρισκόμενους ειδικούς στη σύσκεψη αυτή ήταν γιατί έσκασε το βλήμα μέσα στο πυροσωλήναΣτη σύσκεψη αυτή διατυπώθηκε μία πολύ προχωρημένη υπόθεση αλλά είναι η μόνη πιθανή εξήγηση που μπορεί να δικαιολογήσει το κακό που προκλήθηκε.

Επιστρατεύοντας τη λογική οι ειδικοί υποθέτουν ότι:

«Πιθανόν οι εκπαιδευόμενοι έριξαν ένα βλήμα των 81 χιλ. μέσα στον όλμο το οποίο για άγνωστο λόγο δεν εκτοξεύτηκε. Έσκασαν οι μηχανισμοί προώθησης του βλήματος μέσα στον σωλήνα του όλμου, ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος και οι εκπαιδευόμενοι πίστεψαν ότι έφυγε το βλήμα, αλλά λόγω ελαττωματικής λειτουργίας των προωθητικών του μηχανισμών ο όλμος έμεινε μέσα στο σωλήνα.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι επιχείρησαν να συνεχίσουν τις βολές και γέμισαν ξανά το σωλήνα του όλμου με νέο βλήμα.

Το νέο βλήμα πυροδοτήθηκε από την προεξοχή του προηγούμενου βλήματος που είχε εγκλωβιστεί στο σωλήνα του όλμου και με τον τρόπο που εισήχθη. Το δεύτερο βλήμα έφυγε. Οι προωθητικοί μηχανισμοί του όμως που τέθηκαν σε λειτουργία για να τον εκτοξεύσουν , δημιούργησαν τέτοια μεγάλη πίεση που ενεργοποίησαν τον πυροκροτητή του πρώτου βλήματος που είχε παραμείνει μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκάσει μέσα στο σωλήνα του όλμου και να σκορπίσει το θάνατο…»

Η παραπάνω υπόθεση των αιτιών που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα, είναι μέχρι στιγμής η μόνη λογική εξήγηση για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Πεδίο Ασκήσεων στα Γλαφυρά Μαγνησίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Βέβαια οι έρευνες που θα διεξαχθούν στο σημείο της τραγωδίας από τους ενταταλμένους πυροτεχνουργούς του Στρατού θα δώσουν στο επόμενο διάστημα τις απαντήσεις στα ερωτηματικά που βασανίζουν τους γονείς των παιδιών αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα ,αλλά και στο Πεντάγωνο που εξετάζει εαν χρειάζονται να παρθούν επιπλέον μέτρα προστασίας.

 


σχετικα αρθρα