ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροντόπουλος: Γέφυρα και συνδετικός κρίκος οι ομoγενείς μας στη Ρουμανία

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2014, 11:46 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2014, 11:20
Γεροντόπουλος: Γέφυρα και συνδετικός κρίκος οι ομoγενείς μας στη Ρουμανία
Facebook Twitter Whatsapp

Με τις επισκέψεις στις ελληνικές κοινότητες στις πόλεις Βραΐλα και Γαλάτσι ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη αποστολή του στη Ρουμανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος πριν αναχωρήσει σήμερα για τη Μολδαβία.

Με τις επισκέψεις στις ελληνικές κοινότητες στις πόλεις Βραΐλα και Γαλάτσι ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη αποστολή του στη Ρουμανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος πριν αναχωρήσει σήμερα για τη Μολδαβία.

 «Οι ομογενείς μας που ζουν εδώ αποτελούν τη "γέφυρα" και τον συνδετικό κρίκο στις διαχρονικά άριστες σχέσεις Ελλάδας -Ρουμανίας» είπε ο κ. Γεροντόπουλος στους ομογενείς, το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας και το δήμαρχο της Βραΐλα, Αουρέλ Σιμιονέσκου, που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και τον ξενάγησαν στον ελληνικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας.

«Η Ελλάδα και η Ρουμανία» σημείωσε ο υφυπουργός «βρισκόμασταν στην ίδια πλευρά σε όλες τις βαλκανικές διενέξεις και τώρα πλέον είμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας είναι η πολύ καλή συνεργασία να βελτιώνεται συνέχεια και σε αυτό παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο η παρουσία πολλών κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων στην Ρουμανία».

 Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε, επίσης, στην παλιά ελληνική συνοικία και τα σπίτια που γεννήθηκαν και έζησαν ο ποιητής μας Ανδρέας Εμπειρίκος, ο συνθέτης Γιάννης Ξενάκης, καθώς και το μουσείο του ομογενή λογοτέχνη Παναΐτ Ιστράτι.

 Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Γαλάτσι, όπου, εκτός από τους Έλληνες, τον υποδέχθηκε και ο αντιδήμαρχος της πόλης. Μαζί ξεναγήθηκαν στον ελληνικό Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις της, τη λειτουργία των σχολείων και είχε συζήτηση με τους δασκάλους της ελληνικής γλώσσας.

 Λίγο πριν αναχωρήσει από το Γαλάτσι, ο κ.Γεροντόπουλος βρέθηκε στο νεκροταφείο της πόλης και κατέθεσε λίγα λουλούδια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλήνων ηρώων, οι οποίοι πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.