ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική

Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2014, 07:28 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2014, 12:59
Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα, η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις στη δυτική Αφρική, συνεχώς αυξάνεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Ντία Μούλου

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα, η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις στη δυτική Αφρική, συνεχώς αυξάνεται.

Όταν τον Μάρτιο δόθηκε η πρώτη προειδοποίηση για το ξέσπασμα της επιδημίας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα λάμβανε μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Μέχρι στιγμής, ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 5.000 ανθρώπων, ενώ τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έχουν ξεπεράσει τις 10.000. Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, όπου οι υγειονομικές συνθήκες είναι άθλιες, με αποτέλεσμα ο θανατηφόρος ιός να μεταδίδεται ανεξέλεγκτα και να απειλεί τις γύρω χώρες.

Κάτι όμως που έχει θέσει σε «συναγερμό» την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επενδυτές, αγορές και αναλυτές είναι οι συνέπειες που θα έχει η επιδημία του Έμπολα στις οικονομίες των χωρών της δυτικής Αφρικής.

Οι οικονομικές επιπτώσεις και η επισιτιστική κρίση

Οι τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο, καθώς και ολόκληρη η δυτική Αφρική έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της επιδημίας, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της γεωργίας

Για παράδειγμα, αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, που έχουν εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές και έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Ως εκ τούτου, μεγάλα έργα έχουν «παγώσει», όπως η κατασκευή ενός δρόμου μεταξύ Λιβερίας και Γουινέας, η οποία έχει ανασταλεί. 

Όσον αφορά στο εμπόριο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, το κλείσιμο των συνόρων εξαιτίας του ιού και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Την ίδια ώρα, αναβάλλονται και οι επενδύσεις ξένων, οι οποίοι περιμένουν να δουν την έκβαση της νόσου. 

Ο τουρισμός είναι ακόμη ένας τομέας, που αναμένεται να υποστεί μεγάλη ζημιά, αφού οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται κατακόρυφα. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, το οποίο εκπροσωπεί τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τις άλλες τουριστικές εταιρείες τόνισε πρόσφατα ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια μείωση του 30 % στις κρατήσεις για την περιοχή. Ακόμη, εξαιτίας αυτού, πολίτες θα δουν τις συνθήκες διαβίωσης τους να επιδεινώνονται, όπως η Γκάμπια, της οποίας η οικονομία στηρίζεται κατά 16% στον τουρισμό. 

Και στη γεωργία τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν πολύ άσχημα, μιας και η δυτική Αφρική εκτός των άλλων παράγει το 70% της παγκόσμιας ποσότητας κακάο. Μάλιστα, το 60% της παραγωγής ανήκει στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, των οποίων οι οικονομίες θα επηρεαστούν σημαντικά, εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται. 

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός και οι τιμές των προϊόντων έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται, εξαιτίας των αγορών λόγω πανικού, των ελλείψεων και της κερδοσκοπίας. Επιπλέον, μόλις πριν λίγες ημέρες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει πως ο ιός κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στις χώρες της δυτικής Αφρικής.

Οι «μαύρες» εκτιμήσεις

Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. 

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, είχε δηλώσει ότι «ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία». 

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη μειώσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στη δυτική Αφρική από το 5,5% στο 5% και προειδοποιεί πως εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, η επιδημία θα μπορούσε έως τα τέλη του 2015 να κοστίσει στις χώρες αυτές 32 δισ. δολάρια. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει πως θα χρειαστούν περίπου ένα δισ. δολάρια πόροι. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λιβερία αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να συρρικνωθεί στο 8% από το 11,3% το τρέχον έτος, ενώ η ανάπτυξη στη Γουινέα είναι πιθανό να μειωθεί από 3,5% στο 2,4% . 

«Ιδιαίτερα στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, οι μεγαλύτεροι τομείς αυτών των ήδη εύθραυστων οικονομιών. έχουν πληγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ. «Το γεγονός αυτό με τη σειρά του δημιουργεί σημαντικά χρηματοδοτικά κενά στις δημοσιονομικές και εξωτερικές υποθέσεις των δύο αυτών χωρών, προκαλώντας την άνοδο του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι η κρίση έχει φέρει στο φως μεγάλα χρηματοδοτικά κενά συνολικού ύψους μεταξύ 100 και 130 εκατ. δολαρίων σε κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες και ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για επιπλέον χρηματοδότηση.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στη δυτική Αφρική για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ενώ αρκετά κράτη έχουν ριχτεί στη «μάχη» κατά του ιού, κατασκευάζοντας πειραματικά εμβόλια.  Εξάλλου, κανείς δεν θα ήθελε ο ιός Έμπολα να εξελιχθεί σε πανδημία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr