ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση για ομολογιούχους από Μπακογιάννη

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2014, 13:24 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2014, 20:54
Ερώτηση για ομολογιούχους από Μπακογιάννη
Facebook Twitter Whatsapp

Το ευαίσθητο θέμα των ομολογιούχων που έχασαν τα χρήματά τους κατά το κούρεμα του PSI, θίγει με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Το ευαίσθητο θέμα των ομολογιούχων που έχασαν τα χρήματά τους κατά το κούρεμα του PSI, θίγει με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Αναφερόμενη σε θέμα που κατα το παρελθόν έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Ευάγγελο Βενιζέλο η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει: «περίπου 15.000 Έλληνες μικροομολογιούχοι, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τους κόπους μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου βρέθηκαν ζημιωμένοι, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος του αρχικού επενδυτικού τους κεφαλαίου». 

Ακόμη υπογραμμίζει ότι μέσα σε 2 χρόνια ακούστηκαν πολλές υποσχέσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα.  

Η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Οικονομικών αν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση της αδικίας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά του.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Με την απόφαση για το PSI, το 2012,  και την υποχρεωτική εφαρμογή του επετεύχθη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής που έφθασε και ξεπέρασε το 90%, συμβάλλοντας αποφασιστικά, εκείνη την περίοδο,  στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας. 

Ωστόσο, η υποχρεωτική συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα να «κουρευτούν» και οι ομολογιακοί τίτλοι, φυσικών προσώπων - ιδιωτών. Έτσι λοιπόν, περίπου 15.000 Έλληνες μικροομολογιούχοι, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τους κόπους μιας ζωής  σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου βρέθηκαν  ζημιωμένοι, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος του αρχικού επενδυμένου τους κεφαλαίου.
Από τότε πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια και κατά καιρούς οι ζημιωθέντες ομολογιούχοι, έγιναν δέκτες διάφορων προτάσεων, υποσχέσεων και λύσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς τους, όλες όμως οι προτάσεις παρέμειναν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων με τους εκπροσώπους τους χωρίς να προκριθεί κάποια.

Το θέμα αποκτά και άλλες διαστάσεις δεδομένου ότι πρόσφατα δικαστήρια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, δικαιώνουν Ευρωπαίους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και λόγω του PSI, υπέστησαν ανάλογες απώλειες. Είναι δεδομένο, ότι η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστη αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας, καθώς έτσι θα κάνει βήματα ανάκτησης της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, η οποία διερράγη και  με αυτήν την διαδικασία, αλλά και να αποκαταστήσει αδικίες  που έχουν γίνει εις βάρος συμπολιτών μας που είδαν μέσα σε μια νύχτα  τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να χάνονται.
 
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1) Υπάρχει σχέδιο και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων ομολογιούχων ιδιωτών  του ελληνικού δημοσίου που επλήγησαν από την υποχρεωτική τους ένταξη στο «κούρεμα»;
2) Ποιες είναι οι λύσεις  που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία;

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr