ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Σαμαράς: Ετοιμοι για τη μετά-Μνημόνιο εποχή

Δημοσίευση 2 Νοεμβρίου 2014, 12:07 / Ανανεώθηκε 2 Νοεμβρίου 2014, 12:02
Αντώνης Σαμαράς: Ετοιμοι για τη μετά-Μνημόνιο εποχή
Facebook Twitter Whatsapp
 
Σε άρθρο του με τίτλο «Η Νέα Ελλάδα γεννιέται», ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στο στοίχημα της χώρας για το μέλλον και στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 
Σε άρθρο του με τίτλο «Η Νέα Ελλάδα γεννιέται», ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στο στοίχημα της χώρας για το μέλλον και στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. 
 
Ο κ. Σαμαρας στο άρθρο του στην εφημερίδα το «Κεφάλαιο» γράφει πως η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή. 
 
«Με σίγουρα βήματα αφήνουμε πίσω το χτες και ανοίγουμε νέα σελίδα προοπτικής και ελπίδας. Για όλους... Βάζουμε γερά θεμέλια για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Θεμελιώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, που θα παράγει εισόδημα και πλούτο, δεν θα συσσωρεύει χρέη. Θα κερδίζει νέες αγορές, δεν θα εισάγει μόνο. Και θα προοδεύει, δεν θα τρώει τις σάρκες της, ούτε θα υπονομεύει το μέλλον των παιδιών της», επισημαίνει.
 
Ο κ. Σαμαράς τονίζει πως έπειτα από 24 τρίμηνα ύφεσης, «η ανάπτυξη έχει αρχίσει, η ανεργία μειώνεται και η οικονομία γύρισε προς τα πάνω. Τα ελλείμματα έγιναν ήδη πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα μηδενίστηκε, το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών μηδενίστηκε κι αυτό και οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν...Προχωράμε σε αποφάσεις ανακούφισης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις: Μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση στο φόρο αλληλεγγύης, παράταση στο μειωμένο ΦΠΑ για τα είδη εστίασης... Όπως υποσχεθήκαμε, οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυξήθηκαν στις 72 με 100, με παράλληλη δραστική μείωση των προστίμων, των προσαυξήσεων και των επιτοκίων...». 
 
Στόχος της κυβέρνησης όπως γράφει ο Πρωθυπουργός είναι η « μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Να υπάρξει σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε ο μέγιστος συντελεστής να περιοριστεί στο 32% από το 42% σήμερα. Να υπάρξει μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα. Αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ...» 
 
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως προετοιμάζεται η έξοδος από τα Μνημόνια. «Καταρτίζουμε ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη μετά-Μνημόνιο εποχή. Όπως συνέβη με όλες τις χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Και όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τολμούν μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας και προοπτικής», πρόσθεσε.
 
Κατέληξε δε πως «στο διάστημα που ακολουθεί έρχονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Έρχονται μεγάλες επενδύσεις, που έχουν αρχίσει ήδη να ωριμάζουν, σε κρίσιμους τομείς υψίστης προτεραιότητας. Και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των μεγάλων στρατηγικής σημασίας υποδομών: λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες. Έρχεται και το ξεκίνημα της μεγάλης συνταγματικής μεταρρύθμισης. Μας απομένουν ελάχιστα αλλά κρίσιμα βήματα για να αλλάξουμε το σκηνικό στην οικονομία και να ανοίξουμε νέες προοπτικές για όλους τους Έλληνες».
 
Ο κ. Σαμαράς στέλνει μαλιστα μήνυμα πως «σε αυτό το μεταίχμιο οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες. Δεν θα αφήσουμε την αβεβαιότητα, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, να εκτροχιάσει την τελευταία στιγμή την πορεία ανάταξης της χώρας. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr