ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Τα χρήματα του ΤΧΣ ως πιστοληπτική γραμμή»

Δημοσίευση 3 Νοεμβρίου 2014, 13:13 / Ανανεώθηκε 3 Νοεμβρίου 2014, 14:07
Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Τα χρήματα του ΤΧΣ ως πιστοληπτική γραμμή»
Facebook Twitter Whatsapp

Στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης αρχίζουν επί της ουσίας οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης αρχίζουν επί της ουσίας οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη» για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών. Τόνισε, πάντως, ότι με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η «μετα-μνημόνιο εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η «νέα σύμβαση-σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου.

Όπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Τόνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον. 

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.

Σε αναφορά του για την Κύπρο ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Χαρακτήρισε «παραδειγματική» τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr