ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο επιστροφής των ψηφοφόρων της ΝΔ που... έχασαν τον δρόμο

Δημοσίευση 3 Νοεμβρίου 2014, 20:25 / Ανανεώθηκε 3 Νοεμβρίου 2014, 20:25
Σχέδιο επιστροφής των ψηφοφόρων της ΝΔ που... έχασαν τον δρόμο
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε με ένταση ότι η ΝΔ έχει σημαντικό πρόβλημα διαρροών προς τα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) και προς τα δεξιά και κοινή ήταν η εκτίμηση πως το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε με ένταση ότι η ΝΔ έχει σημαντικό πρόβλημα διαρροών προς τα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) και προς τα δεξιά και κοινή ήταν η εκτίμηση πως το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε στην παρατήρηση και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να το δούμε...». Φαινομενικώς ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, επεσήμαναν το ίδιο πρόβλημα και συμφώνησαν ότι οφείλουν να το αντιμετωπίσουν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, ότι εννοούσαν το ίδιο πράγμα ή τουλάχιστον ότι έχουν την ίδια στρατηγική στο μυαλό τους. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά απλό: οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, λαϊκής κυρίως προέλευσης, χωρίς ιδεολογική πυξίδα μετακινούνται ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ από δυσαρέσκεια και οργή για τα σκληρά μέτρα που βιώνουν και πολύ περισσότερο για τον ΕΝΦΙΑ  που χτυπάει της αστική τάξη.

Η σκέψη είναι απλή και στέρεη. Αρκετοί την ψιθυρίζουν ή τη διατυμπανίζουν μέσα στη ΝΔ, σε όλα τα επίπεδα: από τις τοπικές οργανώσεις ως την Πολιτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Χάνουμε παντού και στα δεξιά και στα αριστερά...» διαπιστώνουν επικαλούμενοι σειρά δημοσκοπήσεων.
 
Ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει καλύτερα από όλους και για αυτό το τελευταίο διάστημα επικεντρώνει τις κινήσεις του με στόχευση την κοινωνική βάση της ΝΔ. Το ζητούμενο για τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ είναι η συγκρότηση μιας νέας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, που θα διαφοροποίηση αλλά θα δείξει και με μεγάλη ένταση τις χαοτικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου και τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι η επανασύνδεση με τα δυναμικά νέα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Στο επίπεδο αυτών των στρωμάτων παίζεται κατά κανόνα το εκλογικό παιχνίδι.

Είναι προφανές ότι κανένα κόμμα δεν αρέσκεται να διώχνει ψηφοφόρους. Κανένα κόμμα, όμως, δεν ζει σε κατάσταση σταθερής συμβίωσης με τους ίδιους ψηφοφόρους. Και αυτός είναι ο δεύτερος στρατηγικός στόχος και το βασικό ζητούμενο της κεντροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη: πώς θα ξεφύγουν από το παραδοσιακό σώμα των ψηφοφόρων τους για να ανοιχθούν στα λεγόμενα «νέα μεσαία στρώματα» που αποτελούν πια τη μεγαλύτερη, δυναμικότερη και πιο ενδιαφέρουσα ομάδα ψηφοφόρων.

Υπ’ αυτήν την έννοια αναμένονται ενδιαφέρουσες κινήσεις το επόμενο διάστημα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς η σημερινή ηγεσία της ΝΔ δεν έχει καθόλου χρόνου και όλα είναι οριακά με το ΣΥΡΙΖΑ να υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις.
 
Ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει να αλλάξει τους όρους, τις συνθήκες και τα δεδομένα και να αντιστρέψει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, ενώ το βασικό είναι πρωτίστως να εμφυσήσει αισιοδοξία στην ηττοπαθή εκλογική κοινωνική και κομματική βάση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr