ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια: Η «χαλαρή», η «ενισχυμένη» και η «υβριδική» γραμμή πίστωσης

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2014, 19:29 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2014, 23:51
Τα σενάρια: Η «χαλαρή», η «ενισχυμένη» και η «υβριδική» γραμμή πίστωσης
Facebook Twitter Whatsapp

Οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του Μνημονίου έχουν κυριολεκτικά ανάψει τις τελευταίες ημέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του Μνημονίου έχουν κυριολεκτικά ανάψει τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό από το οποίο επιθυμεί να ξεφύγει με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση: ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η αποχώρησή του, η οποία έχει πλέον αποκτήσει ισχυρότατη συμβολική σημασία για την κυβέρνηση, αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο είχε προβλεφθεί, στοιχείο που περιπλέκει τα πράγματα καθώς το Ταμείο έχει ακόμη να καταβάλει 16 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Το αγκάθι εστιάζεται στο ότι ο σχεδιασμός της Αθήνας βασιζόταν στην (αναίμακτη;) ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία θα ισοδυναμούσε με την καταβολή δύο δόσεων από το ΔΝΤ μέχρι τον Ιανουάριο, που μεταφράζονται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο όμως έχει προς το παρόν πέσει σε τοίχο διότι το ΔΝΤ επιμένει σε αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και στη συνέχεια να καταβληθούν τα χρήματα. Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε μεταδώσει η Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική αντιπροσωπεία με την οποία συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Ταμείου.

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει στο ερώτημα τι ακριβώς επιζητεί το ΔΝΤ. Για λόγους αξιοπιστίας, το Ταμείο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ένα χαλαρό έλεγχο και να αποδεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, το είδος της «νέας σχέσης» που θα διαμορφωθεί μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων – υπό τη μορφή μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής – ίσως να περιλαμβάνει κάποιου είδους ρόλο για το ΔΝΤ. Αυτός θα είναι καθαρά τεχνικού/συμβουλευτικού χαρακτήρα, αλλά το Ταμείο είναι σιβυλλικό επί αυτού ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που ίσως να μην επιθυμούν την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το διάδοχο σχήμα εποπτείας.

Όλα θα κριθούν από το αν η Ελλάδα θα μπει τελικά σε μία από τις υφιστάμενες και προβλεπόμενες πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τη «χαλαρή» (precautionary – PCCL) ή την «ενισχυμένη» (enhanced – ECCL) ή αν μπορεί να υπάρξει μία «υβριδική» (hybrid) πιστωτική γραμμή, «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της Αθήνας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά «τα δίνει όλα» για την τρίτη επιλογή, αλλά ασφαλείς προβλέψεις καλό είναι να αποφεύγονται… 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr