current views are: 7

10 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:20

Η αποκωδικοποίηση της συνόδου κορυφής του Καΐρου για την Ελλάδα

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής του Καϊρου ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Δημοσίευση 10:20’
αρθρο-newpost

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής του Καϊρου ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής του Καϊρου ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Άλλωστε, πρόκειται για έναν γάμο συμφέροντος, στο οποίο κάθε πλευρά επιθυμεί να προωθήσει αρχικά τα συμφέροντά της και στη συνέχεια να συμβάλει σε ένα συλλογικό αποτέλεσμα από το οποίο όλοι θα αποκομίσουν οφέλη.  

Η μεν Αίγυπτος επιδιώκει τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, διότι αυτές είναι οι δύο χώρες της περιοχής που αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η ίδια θα ήθελε, για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους, να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, το Κάιρο βλέπει την Κύπρο και ως ενδιάμεσο στην επανασύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και ως πιθανό τροφοδότη ενέργειας.  

Η Λευκωσία επενδύει πολλά σε περιφερειακές συνεργασίες αυτού του τύπου διότι θέλει να ενισχύσει τη διπλωματική της φαρέτρα για να μπορέσει να απαντήσει και στις προκλήσεις της Τουρκίας. Άλλωστε, σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αποτελούν φυσικές επιλογές για την Κύπρο σε αυτή τη φάση. 

Η Αθήνα από την πλευρά της διαβλέπει στην τριμερή αυτή συνεννόηση μία ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, πρωτίστως, και ίσως δευτερευόντως με την Κύπρο. Η άσκηση αυτή δεν θα είναι πάντως εύκολη υπόθεση για μία σειρά λόγων.  

Δεν είναι μόνο ο παράγοντας «Καστελόριζο» που δυσχεραίνει τα πράγματα και κάνει τους Αιγυπτίους απρόθυμους για μία συμφωνία. Το καθεστώς του αιγύπτιου Προέδρου Σίσι «τα έχει σπάσει» με την Τουρκία, αλλά είναι ασαφές πόσο αυτό θα διατηρηθεί. Επιπλέον, η Άγκυρα έχει δείξει ότι δεν διστάζει να παίξει το χαρτί της κλιμάκωσης. Οι δηλώσεις του Αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ότι έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εφαρμογής των νέων κανόνων εμπλοκής, κατόπιν εντολής του γραφείου του Πρωθυπουργού, είναι απολύτως ενδεικτικές ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί αν το κρίνει σκόπιμο.


σχετικα αρθρα