current views are: 1

10 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:02

Κολασμένος μήνας για την κυβέρνηση που αισιοδοξεί για… happy end

Χάπι έντ με το ΔΝΤ, το οποίο το θέλει απλά πλέον σε ρόλο ειδικού τεχνικού συμβούλου και άρα σε αποδυναμωμένο ρόλο, επιζητεί η κυβέρνηση. 

Δημοσίευση 11:02’
αρθρο-newpost

Χάπι έντ με το ΔΝΤ, το οποίο το θέλει απλά πλέον σε ρόλο ειδικού τεχνικού συμβούλου και άρα σε αποδυναμωμένο ρόλο, επιζητεί η κυβέρνηση. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Χάπι έντ με το ΔΝΤ, το οποίο το θέλει απλά πλέον σε ρόλο ειδικού τεχνικού συμβούλου και άρα σε αποδυναμωμένο ρόλο, επιζητεί η κυβέρνηση. Παράλληλα έως το τέλος του έτους επιδιώκει αλλαγή κλίματος και δεν υπάρχει πιο ισχυρό σύμβολο από την τρόικα για να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση και οδεύει προς την ανάπτυξη. 

Οι τελευταίες εξελίξεις, παρά το θολό τοπίο που υπάρχει για την προληπτική γραμμή στήριξης και τους όρους που θα προκύψουν, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μεταβεί στην επόμενη φάση. 

Απλά για να μπει στη νέα φάση η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει ομαλά την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ώστε να μπορέσει να στρέψει το ενδιαφέρον της σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την απασχόληση. 

Η Αθήνα μπαίνει σε ένα κολασμένο κυριολεκτικά μήνα για να προχωρήσει και να κλείσει τη σελίδα με τα προαπαιτούμενα. Παράλληλα θέλει να κλείσει και τον κύκλο της μεγάλης πίεσης και να ανοίξει την πόρτα για τη διευθέτηση του χρέους. 

Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τις υποχρεώσεις της, θέλει όμως να αναγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας και να λάβει ανάσες. Το βασικό όμως είναι να επιτύχει να διαλυθεί η διάχυτη εντύπωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση. 

Ο δρόμος για το χάπι εντ είναι γεμάτος εμπόδια και εκπρόσωποι των δανειστών συνιστούν με το γνωστό τακτ να μην αρχίσουν οι υπουργοί τους πανηγυρισμούς για το τέλος των Μνημονίων γιατί τίποτε δεν τελείωσε. 

Το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας επίγνωση των επικίνδυνων σχέσεων με τους εταίρους, εξέδωσε αμέσως φιρμάνι ότι αν η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, δεν θα είναι αποτελεσματική η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μεγάλα μέτωπα της περιγράφονται από το τρίπτυχο: όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα, επιστροφή στην κανονικότητα ενός ευρωπαϊκού κράτους υποκείμενου στην εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι του ΔΝΤ. 

Πάντως μέχρι να φθάσει στο τέλος θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και κυρίως έντονη προσπάθεια από όλους τους υπουργούς και δεν πρέπει να υπάρξουν παλινωδίες. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τη μάχη του προϋπολογισμού, πιθανότατα θα υπάρξει ένα νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα δοκιμάσει τις αντοχές των Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


σχετικα αρθρα