ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απόφαση του Eurogroup προκάλεσε περιπλοκές στο σχεδιασμό της κυβέρνησης

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2014, 07:23 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2014, 07:23
Η απόφαση του Eurogroup προκάλεσε περιπλοκές στο σχεδιασμό της κυβέρνησης
Intime News Photo Agency
Facebook Twitter Whatsapp

Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, η οποία έδειξε ως λύση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή υπό όρους (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δεν ήταν τα καλύτερα νέα που μπορούσε να ακούσει η Αθήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, η οποία έδειξε ως λύση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή υπό όρους (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δεν ήταν τα καλύτερα νέα που μπορούσε να ακούσει η Αθήνα. Ενδεχομένως δε να προκαλέσουν περιπλοκές στον σχεδιασμό της στο εσωτερικό μέτωπο με φόντο τη συγκέντρωση του μαγικού αριθμού των 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν φυσικά να πάρει κάποια προληπτική γραμμή, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα. Τα πάντα όμως άλλαξαν μετά από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στη συνέχεια κατά τη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.    

Ωστόσο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κωλυσιεργία της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο και ο πανικός που ακολούθησε τις κυβερνητικές δηλώσεις περί εξόδου από αυτό θορύβησαν τους Ευρωπαίους – σε μία περίοδο μάλιστα που η ευρωζώνη παραμένει βυθισμένη σε οικονομική αβεβαιότητα.  

Το χειρότερο για την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Σαμαρά είναι ότι ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι (ή δεν θα είναι) ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο σχήμα. Οι προβλέψεις του ESM σχετικά με την ECCL είναι αρκετά ευρείες, σε βαθμό που ο ρόλος του Ταμείου να μην είναι σαφής. Επίσης, αρκετές χώρες της ευρωζώνης, προεξαρχούσης της Γερμανίας, θέλουν την παραμονή του, ενώ και το ίδιο το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. 

Όλα αυτά θα καθοριστούν βέβαια και από την πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης. Αν απομείνουν πολλά να γίνουν, αυτά θα μεταφερθούν στη «συμφωνία της επόμενης ημέρας». Η συμβολική σημασία της λέξης «Μνημόνιο» δεν είναι αμελητέα, αλλά τα αρχικά MoU (Memorandum of Understanding) προβλέπονται για την ECCL. Τέλος, θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σχήμα χρησιμοποιείται. Και όπως μας δίδαξε το πρώτο Μνημόνιο του 2010, ό,τι φτιάχνεται για πρώτη φορά μπορεί να εμπεριέχει λάθη, παραλείψεις ή… πειράματα. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr