current views are: 2

12 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:05

Η κυβέρνηση στέλνει επιστολή για να κλειδώσει η επιστροφή της τρόικας

«Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή». Ο Αντώνης Σαμαράς έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη φράση, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι παρά το μέγεθος των δυσκολιών το… χάραμα είναι κοντά. 

Δημοσίευση 05:05’
αρθρο-newpost

«Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή». Ο Αντώνης Σαμαράς έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη φράση, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι παρά το μέγεθος των δυσκολιών το… χάραμα είναι κοντά. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

«Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή». Ο Αντώνης Σαμαράς έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη φράση, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι παρά το μέγεθος των δυσκολιών το… χάραμα είναι κοντά. Σε αυτή ακριβώς την κατάσταση είναι, πλέον, και η κυβέρνηση καθώς η τελευταία αξιολόγηση πριν τη λήξη του ελληνικού μνημονίου είναι ίσως και η πλέον δύσκολη. Όχι τόσο εξαιτίας της ατζέντας των θεμάτων που παραμένουν ανοικτά, αν και αρκετά εξ αυτών είναι ακανθώδη, όσο εξαιτίας της εμφανούς εξάντλησης, λόγω της υπερπροσπάθειας, όσων διαχειρίζονται τη διαπραγμάτευση αλλά και της εμφανούς απροθυμίας των εταίρων να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα στη χώρα και το εναπομείναν πολιτική κεφάλαιο της κυβέρνησης. 

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος (που, εσχάτως, έχει… αναλάβει ρόλο εκπροσώπου της κυβέρνησης καθώς αυτός δίνει τον τόνο) εμφανίζονται βέβαιοι ότι η επιστροφή της τρόικας είναι ζήτημα ημερών, ενδεχομένως και εντός του σαββατοκύριακου. Άλλωστε, ήδη από το πρωί της Δευτέρας το επιτελείο του Μαξίμου αλλά και η Χαριλάου Τρικούπη δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» την επιστροφή των ελεγκτών ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή έστω λίγες ημέρες μετά. Τόσο κατά τη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου τη Δευτέρα όσο και κατά το τετ α τετ των δύο ανδρών χθες, μετά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες, εξετάστηκαν τα 19 σημεία – αγκάθια που έθεσε η τρόικα με το email της προς την ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική απάντηση σε αυτά. 

Για το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο εκτιμάται από τους εταίρους σε περισσότερα από 2,5 δισ για το 2015 (σ.σ. αν και κατά το παρελθόν έχουν πέσει συνεχώς έξω στις εκτιμήσεις) η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σενάριο περικοπών σε μισθούς, παροχές κλπ, ωστόσο ήδη ένα πακέτο κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων από εξοικονομήσεις μοιάζει να αποτελεί το μαξιλάρι ασφαλείας της ελληνικής πλευράς. 

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε χθες την κεντρική γραμμή. Δεν συζητείται μείωση συντάξεων. Το βάρος θα πέσει σε διοικητικής φύσεις εξοικονομήσεις (συγχωνεύσεις ταμείων κλπ) με την αξιολόγηση του συστήματος να παραπέμπεται για το φθινόπωρο του 2015. Αρνητική είναι και η στάση της Αθήνας στο αίτημα της τρόικας για αύξηση των ορίων λήψης της κατώτατης σύνταξης από 4,500 σε 5.000 ένσημα. 

Για τα εργασιακά, η κυβέρνηση παραχωρεί τις συνδικαλιστικές άδειες, προχωρά σε προσαρμογές στους χρόνους κήρυξης των απεργιών, επιταχύνει το lock out, αλλά δεν δέχεται να μεταβάλλει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. 

Ως προς το ζήτημα του ΦΠΑ, πάλι, η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Ωστόσο, κι αν μεταφέρεται σωστά, μία αναφορά του κ. Βενιζέλου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Όπως είναι γνωστό στο στόχαστρο της τρόικας έχει μπει η κατηγορία προϊόντων που βρίσκονται στους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13 – 6,5%) καθώς και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ (- 30%) που απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου. Ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι σημείωσε πως ναι μεν το θέμα δεν συζητείται από την ελληνική πλευρά αλλά «άλλο η Μύκονος και άλλο η Ανάφη». 

Το κείμενο με τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να σταλεί σήμερα προς Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον ενώ, παράλληλα, εντατικοποιούνται οι διεργασίες για την ολοκλήρωση όσων νομοσχεδίων εκκρεμούν και αφορούν στο μνημόνιο, όπως αυτό για την απελευθέρωση της αγοράς αερίου.


σχετικα αρθρα