ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα της κυβέρνησης σε τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2014, 22:50 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2014, 22:50
Το μήνυμα της κυβέρνησης σε τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ειλημμένη απόφαση πρέπει να θεωρείται η συνέχιση και η ψήφιση από τη Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, ακόμη και αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Ειλημμένη απόφαση πρέπει να θεωρείται η συνέχιση και η ψήφιση από τη Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, ακόμη και αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε και κατά την διάρκεια της συνάντησης ΣαμαράΒενιζέλου, Χαρδούβελη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.

Μετά και τα θετικά αποτελέσματα από τα στρες–τεστς οι ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκαν απόλυτα έτοιμες να εφαρμόσουν την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο αυτό που ζήτησαν μετ’  επιτάσεως οι πολιτικοί αρχηγοί από τους τραπεζίτες ήταν η άμεση εφαρμογή της ρύθμισης από την πρώτη μέρα.

Η θετική απάντηση από τους επικεφαλείς των ελληνικών τραπεζών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των Σαμαρά-Βενιζέλου να προχωρήσουν στην υλοποίηση της ρύθμισης ανεξάρτητα με τις απόψεις της τρόικας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση κάνει το δύο στα δύο και μάλιστα μονομερώς, αφού μετά την ρύθμιση των εκατό δόσεων περνάει και την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Και μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία ούτε στα υπόλοιπα θέματα που είναι ανοικτά, ούτε καν για την ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή εξυπηρετεί πολιτικά τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στο εσωτερικό της χώρας .
Στη διαπραγμάτευση γιατί, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση δείχνει ότι οποιαδήποτε εξαγγελία έχει κοστολογήσει θα την εφαρμόζει με βασικό επιχείρημα ότι είναι προς όφελος των πολιτών.

Επιπλέον ανεβάζει το επίπεδο της διαπραγμάτευσης στο πολιτικό της σκέλος αφήνοντας στη δεύτερη θέση το τεχνοκρατικό κομμάτι. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν και μήνυμα προς τους δανειστές ότι πλέον θα πρέπει να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους και να αποδεχτούν το γεγονός ότι για να υπάρξουν έσοδα από την φορολογία, θα πρέπει οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή εμφανίζεται πιο ενισχυμένη σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό γιατί τα κοινωνικά μέτρα αλλά και το κοινωνικό προφίλ που ευαγγελίζεται τόσο καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περνά στα συν της κυβέρνησης.

Επιπλέον τα κυβερνητικά στελέχη θα επιτεθούν με σφοδρότητα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα κατηγορούν ως ανακόλουθα αφού τόσο καιρό ζητούσαν επιτακτικά να έρθει στη Βουλή μια ρύθμιση υπέρ των πολιτών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και όταν αυτή ήρθε στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε και δήλωσε παρών.

Την ίδια ώρα οι επαφές με την τρόικα συνεχίζονται με την μορφή με e-mail και τηλεφωνικών επαφών με το οικονομικό επιτελείο.

Στην Αθήνα μέχρι την έλευση της τρόικας ο πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση υπουργούς και θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Οι συσκέψεις θα γίνουν από τώρα μέχρι την Κυριακή οπότε και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα είναι και η μέρα άφιξης της τριμερούς στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr