ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ισπανία και Ιταλία ο Τσίπρας για την συμπαράταξη του Νότου

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2014, 07:59 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2014, 07:59
Σε Ισπανία και Ιταλία ο Τσίπρας για την συμπαράταξη του Νότου
Facebook Twitter Whatsapp

Το σχέδιο για μια αριστερή συμμαχία με την συμπαράταξη των χωρών του Νότου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς της Ευρώπης και την Άγκελα Μέρκελ θέτει σε εφαρμογή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Το σχέδιο για μια αριστερή συμμαχία με την συμπαράταξη των χωρών του Νότου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς της Ευρώπης και την Άνγκελα Μέρκελ θέτει σε εφαρμογή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα  στην Ευρώπη που αμφισβητεί τα μνημόνια και την πολιτική της λιτότητας ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο στην Μαδρίτη για να συναντήσει τον …κλώνο του. Έτσι άλλωστε χαρακτηρίζουν  τον  ηγέτη του νέου  κόμματος στην Ισπανία - που είναι μετεξέλιξη των αγανακτισμένων- Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο του ισπανικού κόμματος Podemos το οποίο «γεννήθηκε» το Μάρτιο του 2014 και δυο μήνες αργότερα κατέβηκε στις εκλογές για την Ευρωβουλή όπου ήρθε τέταρτο κόμμα με ποσοστό 8% και 5 έδρες. 

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 27,7%, ενώ στην  στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές με 26,2% και τρίτο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό  20%. 

Με την παρουσία του στην Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις του με το νεοϊδρυθέν κόμμα το οποίο βρίσκεται ιδεολογικά πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αφού έχει ενταχθεί και στην ευρώ-ομάδα της αριστεράς ενώ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θέλει να γίνει ο Τσίπρας της Ισπανίας. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμμάχους για την επόμενη μέρα των εκλογών ώστε να μην διαπραγματευθεί μόνος του με την τρόικα αλλά έχοντας πλάι του και άλλους πολιτικούς σχηματισμούς από την Ευρώπη που έχει πληγεί από την κρίση. Έτσι  θεωρεί ότι το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας  θα είναι ένα πραγματικό στήριγμα σε αυτή την διαδικασία.

«Η Ευρώπη κινείται, οι δυνάμεις της αντίστασης και της αλλαγής είναι σε άνοδο, οι δυνάμεις της συντήρησης διατρέχονται από αντιθέσεις και συγκρούσεις είπε στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οι δυνατότητες συμμαχιών για μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και η συμπαράταξη των χωρών του Νότου γίνεται πια ρεαλιστικός στόχος. 

Η Ευρώπη κινείται, οι δυνάμεις της αντίστασης και της αλλαγής είναι σε άνοδο, οι δυνάμεις της συντήρησης διατρέχονται από αντιθέσεις και συγκρούσεις. Οι δυνατότητες συμμαχιών για μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και η συμπαράταξη των χωρών του Νότου γίνεται πια ρεαλιστικός στόχος.» 

Αναφερόμενος ακόμα στο κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας τόνισε ότι «την Ισπανία  του Νότου το Podemos, το ριζοσπαστικό πολιτικό σχήμα που βγήκε μέσα από το κίνημα των πλατειών της αγανάκτησης, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή πρώτο στις δημοσκοπήσεις και ταράζει τα νερά, όπως κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις είπε  ο Αλέξης Τσίπρα. Τώρα στην κάλπη και την πραγματικότητα, θα εκφραστεί πολύ σύντομα.» 

Την Κυριακή,  ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Φλωρεντία, προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο του Transform Europe ,με θέμα «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr