ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό διακύβευμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Δημοσίευση 15 Νοεμβρίου 2014, 14:01 / Ανανεώθηκε 15 Νοεμβρίου 2014, 17:36
Το διπλό διακύβευμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Facebook Twitter Whatsapp

Διπλό είναι το διακύβευμα που θα βάλει στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης ο πρωθυπουργός όταν θα έρθει η ώρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Διπλό είναι το διακύβευμα που θα βάλει στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης ο πρωθυπουργός όταν θα έρθει η ώρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του σχεδιάζουν ένα πακέτο θετικών οικονομικών εξελίξεων μαζί με την προώθηση της διαδικασίας για την αλλαγή του Συντάγματος, πάνω στο οποίο οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο ή θα ρίξουν την κυβέρνηση και θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν τα κυβερνητικά στελέχη στους μήνες που θα ακολουθήσουν είναι πως στη χώρα θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών επιχειρήσεων και πολιτών.

Όπως σημείωνε στο newpost στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός για φοροελαφρύνσεις δεν έχει αλλάξει. Στόχος παραμένει για τις επιχειρήσεις να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% και για τα φυσικά πρόσωπα ανώτατος φορολογικός συντελεστής 33%. 

Όμως για να γίνουν αυτά, όπως σημείωνε, θα πρέπει η χώρα και η κυβέρνηση να έχουν συνέχεια και να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις, που είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημόνια και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει.

Αν αυτά προχωρήσουν και η χώρα βγει ξανά στις αγορές έχοντας την ασφάλεια της προληπτικής γραμμής πίστωσης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά - όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδας, τότε το βάρος της ευθύνης που θα αναλάβουν όσοι βουλευτές δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια, θα είναι αβάσταχτο.

Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί ένα ακόμη λόγο που θα βαρύνει την απόφαση των βουλευτών, καθώς με το νέο Σύνταγμα όπως λέει και ο ίδιος πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, διορθώνονται οι στρεβλώσεις και τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν σωρευτεί μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω των σοβαρότατων κλονισμών που προκάλεσε η κρίση στον κοινωνικό ιστό και στην ελληνική οικονομία. 

Για να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το σχεδιαζόμενο οικονομικό μοντέλο και το πολίτευμα να γίνει πιο λειτουργικό, πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής σταθερότητας.

Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνονται για παράδειγμα η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η απευθείας εκλογή του από το λαό, αλλά και ο διαχωρισμός του αξιώματος του υπουργού από αυτό του βουλευτή. Με τα δεδομένα αυτά το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πως «όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα αναλάβει και το πολιτικό κόστος για την αποτυχία αλλαγής του Συντάγματος».
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr