ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς προς τρόικα: Υπάρχουν και κόκκινες γραμμές…

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2014, 07:56 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2014, 07:56
Σαμαράς προς τρόικα: Υπάρχουν και κόκκινες γραμμές…
Facebook Twitter Whatsapp

Από τη μια τα περιθώρια στενεύουν και ως την Τετάρτη θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας και από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη δεν μπορεί να κατανοήσει τις εμμονές και την ξεροκεφαλιά των δανειστών, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα… τυφλά. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Από τη μια τα περιθώρια στενεύουν και ως την Τετάρτη θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας και από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη δεν μπορεί να κατανοήσει τις εμμονές και την ξεροκεφαλιά των δανειστών, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα… τυφλά. Δηλαδή χωρίς να γνωρίζει επακριβώς που αποσκοπούν οι απαιτήσεις που ξεφεύγουν κατά πολύ από όλα όσα μπορούσε να φανταστεί κανείς.  

Βασικό θέμα διαφωνίας είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ή- άντε- να είναι μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο, ενώ η τρόικα, που ποτέ ως σήμερα δεν επιβεβαιώθηκε, το ανεβάζει στα 2,5 δισ. Από αυτή τη διαφωνία όμως, ξεκινάει ολόκληρο γαϊτανάκι.  

Η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αδυνατούν να κατανοήσουν το που αποσκοπούν όλα αυτά που ζητάει η τρόικα. Κάποιοι έχουν φτάσει να λένε ότι «οι άνθρωποι είναι τρελοί», ενώ γνωρίζουν καλά ότι μπορεί να έχουν εμμονές, αλλά τρελοί δεν είναι. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θεωρούν πως ότι επιτευχθεί σήμερα θα είναι και το τελευταίο που θα επιτευχθεί, οπότε πιέζουν με όλες τους τις δυνάμεις και εκβιάζουν, καθώς γνωρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.  

Μπορεί ο Γκίκας Χαρδούβελης να δήλωσε χθες ότι θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα, αλλά όλα δείχνουν ότι η 8η Δεκεμβρίου, ως ημερομηνία- στόχος, το πιθανότερο είναι να χαθεί.  

Το κλειδί είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα επιστρέψει η τρόικα. Και ουδείς γνωρίζει γιατί δεν είναι εύκολο να προβλέψει σε ποια από τα αιτήματά της θα επιμείνει η τρόικα και σε ποια ενδέχεται να υποχωρήσει.  

Από την άλλη, η κυβέρνηση έστειλε χθες (με διαρροές από το ΥΠΟΙΚ) το μήνυμα ότι «η διαπραγμάτευση έχει τα όριά της». Δεν είναι μια διαρροή που έχει αρχή και τέλος το κτίριο της οδού Νίκης. Η λογική της ξεκινάει από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπάρχουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού που τον άκουσαν να λέει αποφασιστικά ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές». Όπως αντιλαμβάνεστε, οι συνομιλίες με τους δανειστές, στην τελευταία και πιο κρίσιμη απ’ ότι φαίνεται φάση της διαπραγμάτευσης, βρίσκεται σε κινούμενη άμμο… 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr