current views are: 2

18 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:52

Στα κάγκελα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με φόντο τη διαπραγμάτευση

Νεα κρίση δείχνει να ξεσπά στην κυβέρνηση με αφορμή την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα .

Δημοσίευση 08:52’
αρθρο-newpost

Νεα κρίση δείχνει να ξεσπά στην κυβέρνηση με αφορμή την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα .

Γράφουν οι Γιάννης Γιαννόπουλος – Ορφέας Αποστολόπουλος

Νεα κρίση δείχνει να ξεσπά στην κυβέρνηση με αφορμή την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Η επιπλοκή που παρουσιάζεται εκ νέου τόσο για την ρύθμιση των 100 δόσεων όσο και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, προκαλεί εκνευρισμό και κόντρες μεταξύ των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και οι ευθείες βολές που δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο και προσωπικά ο Γκίκας Χαρδούβελης που από πολλούς ζητήθηκε η αποπομπή του οδήγησαν και σε κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ .Το κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποτύπωσε με δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ για την πορεία της διαπραγμάτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει στην βουλή όλα τα συμφωνημένα με την τρόικα και να καλέσει το ΠΑΣΟΚ να τα ψηφίσει.

Πρωί -πρωί ξεκίνησαν σήμερα οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ,για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και της άφιξης των τροικανών στην Αθήνα. Με τις ημέρες να τελειώνουν ενόψει του κρίσιμου, για το ελληνικό ζήτημα, Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ξεκινήσει μάχες.

Την αρχή έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας λέγοντας πως «​Το ΠΑΣΟΚ φταίει που δεν υλοποιήσαμε τη συμφωνία, για αυτό και τώρα η τρόικα μας πιέζει. Δεν έχουμε ψηφίσει ούτε ένα πράγμα από αυτά που προβλέπονταν από τα μνημόνια. Δείξτε μου ένα που ψηφίσαμε. Όποτε πήγαινε κάποιος να κάνει κάτι, έβγαιναν άλλοι 200 και του επιτίθεντο. Για παράδειγμα το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την απόπειρα να κάνει τη μεταρρύθμιση ο Κυρ. Μητσοτάκης την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να θυμίσω πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα παράθυρα έλεγαν δεν ψηφίζω το ένα, δεν ψηφίζω το άλλο. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνανε.».

Αμέσως ήρθε η απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη δια του εκπροσώπου Τύπου Δημήτρη Καρύδη ο οποίος επιτέθηκε στον κύριο Γεωργιάδη.

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ Γεωργιάδης παρουσιάζεται στα κανάλια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της τρόικας κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ γιατί αντιδρά στην μείωση των κύριων συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ο κ Γεωργιάδης ζητάει να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε παράλογες απαιτήσεις. Επιτέλους ας τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του, γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 
Τελικά είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της τρόικας;» 

Δεν είναι λίγα όμως τα κυβερνητικά στελέχη που κατηγορούν ευθέως το ΠΑΣΟΚ ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει πίσω σε πολλές μεταρρυθμίσεις και θέτει και αρκετά προσκόματα στα θέματα που είναι σε διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το κλίμα έχει φορτιστεί επικίνδυνα για δύο ακόμη λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να χάνει το ορόσημο της συνεδρίασης του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για μία πιστοληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα και έξοδο από το Μνημόνιο. Η ημερομηνία αυτή αν η τρόικα δεν έρθει στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να μετατεθεί για αργότερα, και πιθανότατα η ελληνική πλευρά να πρέπει να πιέσει για μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι βουλευτές και των δύο κομμάτων σκέφτονται τις εκλογές και επιθυμούν να χωρίσουν τα «τσανάκια» τους από το ΠΑΣΟΚ . Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφού και εκείνοι επιθυμούν να μην εμφανίζονται ώς «ουρά» των συναδέλφων τους της ΝΔ.

Έτσι μεταξύ των βουλευτών των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων έχει ξεσπάσει μια κόντρα «πλειοδοσίας στο λαϊκισμό» όπως έλεγε στο newpost κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος .Δηλαδή οι βουλευτές , πρωτίστως αυτοί του ΠΑΣΟΚ , επιθυμούν να εμφανίζονται φιλολαϊκοί και πιο ευαίσθητοι κοινωνικά από τους βουλευτές της ΝΔ . Οι τελευταίοι όμως δείχνουν σφόδρα ενοχλημένοι και ως «απάντηση» χρεώνουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ την ανεπιτυχή, μέχρι στιγμής εξέλιξη, της διαπραγμάτευσης.


σχετικα αρθρα