current views are: 1

1 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:43

Χαρδούβελης: Ωφελεί τους πάντες να κλείσει η διαπραγμάτευση

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 

Δημοσίευση 14:43’
αρθρο-newpost

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος». Όπως είπε πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να κλείσουν και τα υπόλοιπα, επισημαίνοντας ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους.

Τόνισε, παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις είπε ότι οι περισσότερες έχουν γίνει και βρισκόμαστε πλέον στην ουρά της πραγματοποίησής τους, ενώ για το τραπεζικό σύστημα ανέφερε ότι μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των τεστ αντοχής οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν πλέον την προσοχή τους στο βασικό έργο τους που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε ενοχλητικά μέτρα», δικαιολογώντας έτσι την παράταση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Η διαπραγμάτευση παρατείνεται γιατί θέλουμε ένα καθαρό συμφωνημένο πλαίσιο και για τον τρόπο που λήγει το πρόγραμμα αλλά και για αυτό που θα υπάρχει ως θώρακας προστασίας της χώρας μετά την 1η Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας, τη νέα κατάσταση για τη χώρα. Η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξεναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις». Είπε ακόμη ότι «η νομοθεσία που εφαρμόζεται, γιατί ισχύει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις και ως εκ του τούτου ένα κλίμα πανικού που κάποιοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν είναι παντελώς αβάσιμο και δεν σχετίζεται με τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό, στόχος είναι αυτό να συμβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogoup, σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

 


σχετικα αρθρα