ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ζυγαριά άρχισε να δείχνει ότι (έστω και οριακά) οι 180 για τον Πρόεδρο θα βρεθούν!

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2014, 07:07 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2014, 10:47
Η ζυγαριά άρχισε να δείχνει ότι (έστω και οριακά) οι 180 για τον Πρόεδρο θα βρεθούν!
Facebook Twitter Whatsapp

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, συγκεντρώνει πάντα μεγάλο αριθμό βουλευτών και προσφέρεται για πηγαδάκια και ζυμώσεις παντός είδους.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, συγκεντρώνει πάντα μεγάλο αριθμό βουλευτών και προσφέρεται για πηγαδάκια και ζυμώσεις παντός είδους. Αυτή τη φορά- και δεν ήταν έκπληξη, στη Βουλή, εντός και εκτός ολομέλειας,  επικράτησε το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αν είναι δυνατόν να βρεθούν οι απαιτούμενοι 180 ψήφοι. 

Μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού και ενώ η τρόικα επέμενε στις παράλογες απαιτήσεις της και η διαπραγμάτευση έδειχνε ότι βαδίζει προς την… παράταση, μεταξύ καφέδων, γευμάτων και δείπνων, το κλίμα άλλαξε και οι εκτιμήσεις άρχισαν να γέρνουν υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, έστω και με οριακή πλειοψηφία.  

Καταλυτική για την αλλαγή του κλίματος, ήταν η επιστολή των ανεξάρτητων βουλευτών, την οποία υπέγραψαν και τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι ζητούν συναίνεση για την εκλογή Προέδρου, τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την προσφυγή σε εκλογές μέσα στο 2015. Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη, όταν και πρωτοέγιναν γνωστές οι διεργασίες, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για κείμενο που υπογράφουν περίπου 20 βουλευτές. Τόσοι περίπου θα ήταν αν δεν υπήρχαν προσωπικοί λόγοι και διαφορετικές επιλογές.  

Η Κατερίνα Μάρκου, ο Γιάννης Κουράκος, ο Πάρις Μουτσινάς, ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Κώστας Γιοβανόπουλος, δεν συνυπογράφουν το κείμενο. Ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσαν ή άφησαν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν για Πρόεδρο. Και η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν το υπονόησαν σαφώς.  

Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Π. Μελά, ο οποίος έκανε λόγο για τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ που θέλουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο αλλά φοβούνται τον Καμμένο. Στη Βουλή ψιθυρίζονταν 4- 5 ονόματα, όπως και κάποια ονόματα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλά καλό είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις.  

Κυβερνητικοί βουλευτές, αθροίζοντας τους πιθανούς να ψηφίσουν για Πρόεδρο, οδηγούνταν στην βεβαιότητα ότι το κλειδί είναι πόσοι από τους ΑΝΕΛ και τους ΔΗΜΑΡίτες θα αποφασίσουν να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Αν αυτοί είναι τελικά περισσότεροι από οκτώ σε σύνολο είκοσι δύο βουλευτών για τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (12 και 10 αντίστοιχα), τότε πιστεύουν ότι- έστω και οριακά, η εκλογή Προέδρου θα επιτευχθεί. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι από τους 24 ανεξάρτητους, ο ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα) έχει δεδομένους έξι και ενδεχομένως να κερδίσει άλλο ένα. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr