ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό: Όχι στο μοντέλο «all inclusive»

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2014, 18:13 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2014, 18:13
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό: Όχι στο μοντέλο «all inclusive»
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ τονίζοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ποιοτικού, του εναλλακτικού τουρισμού όπως και η τόνωση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που- όπως είπε- είναι η ραχοκοκαλιά του κλάδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ τονίζοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ποιοτικού, του εναλλακτικού τουρισμού όπως και η τόνωση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που- όπως είπε- είναι η ραχοκοκαλιά του κλάδου.

Με τον τουρισμό, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημαγωγεί και πρόσαψε την κατηγορία αυτή στην κυβέρνηση που από τη μια μιλά για βαριά βιομηχανία και από την άλλη πρότεινε στην τρόικα την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή των ξενοδοχείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίστηκε, δεν θα συνεχίσει το μνημονιακό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείται, που αποκόπτει ουσιαστικά τη διάχυση εισοδήματος σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και προανήγγειλε τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ύπαρξη αναπτυξιακής τράπεζας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο που θα μπορεί να χρηματοδοτεί τουριστικές αλλά και άλλες δράσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν συμφωνεί με τον θεσμό των «all inclusive» και εστίασε στην τόνωση της τοπικής ζήτησης. Την ίδια στιγμή στάθηκε απέναντι στις παραχωρήσεις κρατικής περιουσίας και έκανε λόγο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ατζέντα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, αφού υποστήριξε τη θεσμική υπόσταση του υπουργείου Τουρισμού επισήμανε ότι θα αρθούν οι επικαλύψεις. Θα στηριχθεί ο ΕΟΤ και τα γραφεία του και προανήγγειλε την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Προώθησης και Προβολής (ΟΣΠΠ) μεσοπρόθεσμης διάρκειας, με στόχο την ισχυροποίηση του προϊόντος που θα καταρτιστεί από τον καθ' ύλην αρμόδιο φορέα τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Στο σκέλος των αναπτυξιακών δομών της χώρας, ο κ. Κριτσωτάκης ανάφερε ότι στο πλαίσιο της εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της ύπαρξης μιας αναπτυξιακής τράπεζας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, με μετασχηματισμό μιας υπάρχουσας ή δημιουργία μιας νέας που θα στηρίζει προγράμματα του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορούσε, όπως είπε, μια διεύθυνση ή θυγατρική να εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση της τουριστικής ανάπτυξης.

Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ο κ. Κριτσωτάκης, είναι να αρθούν τα προγράμματα αποκρατικοποίησης, να γίνει νέος εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, να επανασχεδιαστούν οι όροι χρήσεις γης, όπως επίσης να επανακαθοριστεί το όριο του κορεσμού, ώστε να υπάρξει ακριβής σχεδιασμός. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η πλήρης και σταθερή απασχόληση για τους εργαζόμενους, όπως και η απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Στη καθ' εαυτήν τουριστική ατζέντα ο κ. Κριτσωτάκης στάθηκε στην ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου ως ΝΠΔΔ (η μετατροπή του υπάρχοντος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε τουριστικό) στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες. Για τις οφειλές των ΜμΕ υπογράμμισε ότι θα γίνονται ρυθμίσεις και όχι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ τόνισε ότι αυτός θα είναι μειωμένος για τις εταιρείες που θα εμπλέκονται άμεσα η έμμεσα με τον τουρισμό. Μάλιστα, με αφορμή τη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι αντίθετος στην παρούσα αύξηση, καθώς όπως τονίστηκε έγινε χωρίς διαβούλευση και είναι ταξικά άδικη.

Στο κομμάτι των μεταφορών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην ίδρυση δημόσιου κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, όπως επίσης και την ίδρυση δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα, με αυτοτέλεια, διαφάνεια και συμμετοχή εργαζομένων στη διοίκηση. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι θα ακυρωθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο αξιοποίησης αεροδρομίων και προανήγγειλε τη δημιουργία και ενίσχυση ενός λειτουργικού πλαισίου αξιοποίησης των περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή του κράτους.

Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης, προαναγγέλλοντας για επανασχεδιασμό του συστήματος, εκπαίδευση, κατάρτιση, πρακτική άσκηση και απασχόληση στον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι θα δημιουργηθεί μια θεματική εκπαιδευτική δομή τουρισμού η οποία θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται από το υπουργείο παιδείας και θα εντάσσεται σε ένα διετές δημόσιο σύστημα μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Στη μεταλυκειακή εκπαίδευση θα εντάσσονται και οι σχολές ξεναγών.