current views are: 2

18 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:29

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ο Σαμαράς για την Προεδρική εκλογή

Με αισιοδοξία προσέρχεται στην δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία η κυβέρνηση, παρά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για την προεδρική εκλογή, το οποίο ήταν κατώτερο των προσδοκιών. 

Δημοσίευση 14:29’
αρθρο-newpost

Με αισιοδοξία προσέρχεται στην δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία η κυβέρνηση, παρά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για την προεδρική εκλογή, το οποίο ήταν κατώτερο των προσδοκιών. 

Γράφει ο  Ιωάννης Μαρτέλλος

Με αισιοδοξία προσέρχεται στην δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία η κυβέρνηση, παρά το αποτέλεσμα  του πρώτου γύρου για την προεδρική εκλογή, το οποίο ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται έως αύριο το απόγευμα, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αναμένεται να γίνει ο τελικός σχεδιασμός που θα κρίνει και το αποτέλεσμα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει ο ίδιος πιο ενεργό ρόλο και να μην μείνει με σταυρωμένα χέρια στα σενάρια που ακούγονται αλλά και σε δηλώσεις που διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές εντοπίζουν αρκετά λάθη σχετικά με την εντύπωση που δόθηκε για τα  πραγματικά δεδομένα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα θα αποτυπωθεί στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι κανένας βουλευτής που θα πήγαινε κόντρα στην κομματική γραμμή θα εκδηλωνόταν από την πρώτη ψηφοφορία».

Oi περισσότεροι εστιάζουν την κριτική στη δημιουργία κλίματος, καθώς σημειώνουν ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπήρχε διάχυτη η ευφορία ότι η κυβέρνηση θα κάνει περίπατο στο στοίχημα της προεδρικής εκλογής. Μάλιστα κάποια στιγμή, πριν ένα μόλις μήνα, είχαν γίνει διαρροές  ότι λείπουν μόνο 5-6 βουλευτές για να φθάσουν τους 180, ενώ κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για 182-183.

Παράλληλα, ζητάνε την απόσυρση από το προσκήνιο κυβερνητικών βουλευτών που δεν έχουν κανένα διαύλου επικοινωνίας εδώ και καιρό με τους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ πυροδοτούν  το κακό κλίμα με ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.     

Παρά το καλό όνομα που έχει ο Σταύρος Δήμας και τις πολλές θετικές γνώμες, ακόμα και από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπόρεσε να σπάσει τη στενή κομματική υποψηφιότητα και να εμφανιστεί  ως  υποψηφιότητα που θα έδινε τη δυνατότητα να ψηφισθεί και από άλλες δυνάμεις.

Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις και τις αποτιμήσεις βουλευτών  αυτό που έχει σημασία για το Μαξίμου είναι η επίτευξη του στόχου που είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποφυγή των πρόωρων εκλογών. Αυτό που σημειώνουν με νόημα συνομιλητές του Πρωθυπουργού είναι ότι μαζί με τους απόντες αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές οι πιθανότητες παραμένουν οι ίδιες και τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τα δεδομένα πριν από την πρώτη ψηφοφορία.

Άλλωστε, οι όποιες πρωτοβουλίες από πλευράς του Πρωθυπουργού ήταν σχεδιασμένο να ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής και με την ώθηση που θα δώσει η στήριξη των ευρωπαίων ηγετών με ορόσημο την κρισιμότερη ψηφοφορία, που δεν ήταν η πρώτη και δεν είναι η δεύτερη, αλλά η τρίτη.   


σχετικα αρθρα