current views are: 4

26 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση15:35

Νεκροί οι δύο έλληνες πιλότοι του F-16 και οκτώ γάλλοι (Βίντεο)

Έπεσε ελληνικό F-16 σε άσκηση στην Ισπανία. Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί.

Δημοσίευση 15:35’
αρθρο-newpost

Έπεσε ελληνικό F-16 σε άσκηση στην Ισπανία. Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί.

Κατέπεσε ελληνικό διθέσιο F-16 σε νατοϊκή άσκηση στην Ισπανία που μετείχε η Ελλάδα. Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες με τους δύο Έλληνες να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 19 τραυματίστηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στο κέντρο εκπαίδευσης της Αλμπαθέτε, 262 χλμ. νότια της Μαδρίτης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανέφερε μεταξύ των νεκρών είναι Γάλλοι υπήκοοι και δύο Έλληνες πιλότοι.

«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων από τις αρχές.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες αυτές του μεταφέρθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Πέδρο Μορένες και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε πως υπάρχουν «πολλοί τραυματίες».

Έχουν αναφερθεί οι τραυματισμοί «δέκα Γάλλων, ένδεκα Ιταλών», ανέφερε ο Ραχόι, που ωστόσο είπε πως θέλει να είναι προσεκτικός καθώς είναι ακόμη, όπως επισήμανε, «πολύ νωρίς».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι εννέα από τους τραυματίες φέρονται πως είναι Ιταλοί, περιλαμβανομένων δύο που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη καμιά πληροφορία για την εθνικότητα των τραυματιών.

Οι πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αλμπαθέτε.

Πώς σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «πέφτοντας και προκαλώντας ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στη βάση, ενώ έχει δημιουργηθεί μια περίμετρος ασφαλείας.

Ήδη έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας Εμπραέρ με εμπειρογνώμονες και τον διοικητή Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο ABC.es «ο έλληνας πιλότος ο οποίος οδηγούσε το αεροσκάφος και επρόκειτο να απογειωθεί, έπεσε στην πλατφόρμα πάνω στην οποία ήταν σταθμευμένα τα αεροσκάφη των άλλων συμμετεχόντων».

Το χρονικό και η πτώση

Στις 16.40 κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Αλμπαθέτε στην Ισπανία το μοιραίο F-16 κατέπεσε στον αεροδιάδρομο. 

Κατά την απογείωση εμφάνισε πρόβλημα στον κινητήρα και οι χειριστές του το εγκατέλειψαν.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου. 

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.


σχετικα αρθρα