ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Σουλτς: «Η διαπραγμάτευση αρχίζει από μηδενική βάση» (Βίντεο)

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2015, 18:58 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2015, 22:24
Facebook Twitter Whatsapp

Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο, επισημαίνοντας την παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Νικολούδη στο κυβερνητικό σχήμα. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένας πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων, με σκοπό την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2020.

Αναφέθηκε ακόμα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θέτοντας τρεις παραμέτρους: Καταρχήν, να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό «New Deal» συμπληρωματικό στο πακέτο Γιουνκέρ, δεύτερον, συναινετικός αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περιίοδο 2014-2020 και τρίτον εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Επίσης, ο έλληνας πρωθυοπυργός αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί μία ευρωπαϊκή λύση με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει μορατόριομ αποπληρωμής των τόκων της ρήτρας ανάπτυξης.

Τι ανέφεραν στις κοινές δηλώσεις

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δεσμοί με την Ε.Ε. Σπάνια κατά τη θητεία μου αισθάνθηκα να έχουμε συζητήσει τόσο στενά, με ειλικρίνεια και να έχουμε μπει στην ουσία. Σε πολλές συζητήσεις έχει προηγηθεί διαφωνία και μετά στη συνέντευξή τύπου λέμε ότι "η συζήτηση ήταν εποικοδημητική". Σήμερα συζητήσαμε ουσιαστικά, συμφωνήσαμε σε κάποια θέματα και υπάρχουν κάποια άλλα που θα τα δούμε στο μέλλον» τόνισε ο κ. Σουλτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου. «Είστε κι εσείς υπερ του διαλόγου και χαίρομαι πολύ κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι είστε αποφασισμένος να έχετε ως πρώτη προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής (...) Υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αυτά όμως δεν τα αντιμετωπίζετε μέσω μονομερών πράξεων, ούτε με επιμονή ότι "αυτή είναι η αποψή μας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Σούλτς καλό φίλο τόσο της Ελλάδας όσο και προσωπικό, ενώ τόνισε ότι του παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασιμένη να βάλει τέλος στη φοροδιαφυγή της οικονομικής ολογαρχίας, καθώς επίσης ότι διαθέτει ένα σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.