ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας για τη Ρωσία

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2015, 20:49 / Ανανεώθηκε 30 Ιανουαρίου 2015, 00:06
Κυβερνητικές πηγές: Σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας για τη Ρωσία
Facebook Twitter Whatsapp

Σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποτράπηκε για την ώρα η επέκταση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ελληνικής κυβέρνησης από την συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα εξέταζε την επιβολή νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική διπλωματία με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κατάφερε σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια Ελλάδας και άλλων χωρών που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής και τονίζουν ότι το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποφάσισε, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων,  ότι δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.

Υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.

Τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αποδείχθηκε σήμερα ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα), ως εκ τούτου η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της ΕΕ στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα χαρακτήρισε «άθλια και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με τη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετούμε άκριτα το κείμενο που μας στέλνουν οι Βρυξέλλες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως «εποικοδομητική και θετική χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία», η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο της Ε.Ε ανέφερε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών θα εξέταζε τρία ζητήματα με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. 

Συγκεκριμένα, αρχικά  προσανατολίζονταν σε παράταση των υπαρχουσών κυρώσεων κατά έξι μήνες, επέκταση των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτών που θα προστίθεντο στη μαύρη λίστα και επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr