ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν αποστάσεις από την υποψηφιότητα Παυλόπουλου

Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2015, 22:26 / Ανανεώθηκε 18 Φεβρουαρίου 2015, 22:26
Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν αποστάσεις από την υποψηφιότητα Παυλόπουλου
Facebook Twitter Whatsapp

Συνολικά τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την ανοιχτή διαφωνίας τους με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνολικά τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την ανοιχτή διαφωνίας τους με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Πρόκειται για τον Κώστα Λαπαβίτσα, τον Δημήτρη Κοδέλα, την Ελένη Σωτηρίου και την Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία μάλιστα επέλεξε να απουσιάσει από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Σε δήλωσή του κ. Λαπαβίτσας επεσήμανε πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει «τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των Μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο, σε συμφωνία με τη θέληση του λαού η οποία εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου»,

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι μια ξεχωριστή δημόσια προσωπικότητα με δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια».

Εξηγεί, πάντως, πως από τη στιγμή που η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται ζήτημα εναντίωσης στην επιλογή αυτή, αφού «η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμες και λεπτές διαπραγματεύσεις που απαιτούν αρραγές μέτωπο».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας τόνισε:

«Η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους (ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του) από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε τη χώρα. Ειδικά ετούτη την ώρα, που η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκονται εν μέσω "πυρών" και τελεσιγράφων, υπήρχε η ανάγκη για ένα πρόσωπο που να συμβολίζει και να προάγει μια νέα εθνική και λαϊκή ενότητα στην κατεύθυνση μιας νέας πορείας απαλλαγής της χώρας από το μνημονιακό αποικιακό καθεστώς».

Η Ελένη Σωτηρίου επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι μια σωστή επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκφράζει την υπόθεση της σωτηρίας του λαού και της χώρας… Το μήνυμα των εκλογών στις 25 Γενάρη, ήταν μήνυμα καταδίκης και απόρριψης του παλιού πολιτικού προσωπικού, μήνυμα τιμωρίας του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος».

Τέλος, η Ιωάννα Γαϊτάνη εξήγησε τους λόγους που απείχε από την ψηφοφορία:

«Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα. Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς».