current views are: 2

9 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:39

New York Times: Ο Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την ψυχρή αλήθεια

Εκτενείς αναφορές στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup κάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Δημοσίευση 15:39’
αρθρο-newpost

Εκτενείς αναφορές στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup κάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Εκτενείς αναφορές στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup κάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του σημειώνει πως «η προσωρινή συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς εταίρους της άρχισε να υφίσταται ρωγμές, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις υπολείπονται των αντιστοίχων που προηγήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ήδη από Έλληνες υπουργούς άρχισε να ακούγεται η πρόταση για δημοψήφισμα σε περίπτωση που τελικά οι προτάσεις απορριφθούν».

Σε άλλη ανταπόκριση του πρακτορείου γίνεται αναφορά «στο ζήτημα της πρότασης για δημοψήφισμα» σημειώνοντας ότι «σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας αναφέρθηκαν στην ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι πιστωτές απαιτήσουν μέτρα που δεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έκανε καμία δήλωση αντίθετη στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Η εφημερίδα New York Times σε άρθρο της αναφέρει πως «καθώς εξαντλείται η ρευστότητα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νέους, ριζοσπαστικούς τρόπους, για να καλύψει το κενό, προσλαμβάνοντας “εποχιακούς φοροκατάσκοπους”. Ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, δήλωσε ότι τέτοιου είδους μέτρα δείχνουν την απελπισία για είσπραξη πόρων».

Μεταξύ άλλων τονίζεται επίσης ότι «καθώς τα χρήματα τελειώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την ψυχρή αλήθεια: μετά από πέντε χρόνια στήριξης, μέσω διεθνών προγραμμάτων, η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της και τη συλλογή των φόρων, ώστε να στέκεται μόνη στα πόδια της και αυτό δυσχεραίνει την προώθηση του αιτήματος ενάντια στη λιτότητα».

Στην εφημερίδα Washington Post δημοσιεύεται ανταπόκριση του Associated Press στην οποία καταγράφεται αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την «ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στο σημερινό Eurogroup», ενώ «διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των καταθέσεων», όπως υπογραμμίζεται.

Στην εφημερίδα Los Angeles Times, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει σε δημοψήφισμα ή να προκηρύξει νέες εκλογές στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν ξεμπλοκάρουν την χρηματοδότηση της χώρας» όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, επί των οποίων θα πρέπει να συμφωνήσουν η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας για να αποδεσμευτούν οι δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα».


σχετικα αρθρα