current views are: 6

19 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση18:15

Αιχμές Βορίδη- Γεωργιάδη για τη διάλυση της «Παράκτιο Μέτωπο»

Ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της διάλυσης και εκκαθάρισης της εταιρίας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ έθεσαν οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης.

Δημοσίευση 18:15’
αρθρο-newpost

Ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της διάλυσης και εκκαθάρισης της εταιρίας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ έθεσαν οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

​Ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της διάλυσης και εκκαθάρισης της εταιρίας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ και την κατεπείγουσα μορφή την οποία προβλέπει η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, έθεσαν στις συναρμόδιες επιτροπές που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, οι βουλευτές της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές ανέφεραν, τόσο στην επιτροπή, όσο και ενώπιον των δημοσιογράφων πως υπήρχε αντιδικία μεταξύ της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) και του ξενοδοχείου Λαγονήσι Resort. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στις 20-10-2009 υπήρξε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης (22/9/1999) των δύο πλευρών μετά από σχετική εισήγηση του τότε νομικού συμβούλου της ΕΤΑΔ και νυν γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά για την επίλυση διαφορών που υπήρχαν.

Στη συνέχεια ωστόσο και βάσει πάντα όσων ανέφεραν οι βουλευτές, η ΕΤΑΔ (22-2-2012) κατέθεσε αγωγή προσβάλλοντας την τροποποίηση στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο με τη σειρά του έκρινε ότι η τροποποιητική σύμβαση επιβαρύνει υπέρμετρα και αδικαιολόγητα το ελληνικό δημόσιο.

Kαι πάλι όμως η απόφαση αυτή αναιρέθηκε κι επανήλθε για κρίση στο Εφετείο αρχικά στις 13-1-2015 και στη συνέχεια λόγω αναβολής στις 28-4-2015, δηλαδή σε λίγες μέρες.

Το ερώτημα που θέτουν οι βουλευτές είναι γιατί η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει μια εταιρία που λειτουργεί προς όφελος του ελληνικού δημοσίου όταν δεν έχει δημιουργηθεί η προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο εταιρία στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα της Παράκτιο ΑΕ (το διάδοχο σχήμα της ΕΤΑΔ στη συγκεκριμένη διαμάχη).  Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα αναρωτήθηκε στην επιτροπή ποιος θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει το δημόσιο στη δική, από τη στιγμή που η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο θα έχει διαλυθεί.

​Απάντηση Βαλαβάνη

Απαντώντας η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, ανέφερε πως τέτοιες πρακτικές είναι ξένες προς την κουλτούρα και την πρακτική της Αριστεράς. «Υπάρχουν 1002 τρόποι να υπερασπιστεί κανείς το δημόσιο», σημείωσε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ρητορικά: « ο εκκαθαριστής δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του προηγούμενου φορέα; Δεν έχει ο υπουργός Οικονομικών νομικούς συμβούλους για να παραβρεθούν σε δίκη και στη τελική να ζητήσουν αναβολή. Νομίζω ότι πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί. Στο σπίτι του κρεμασμένου είναι αντιαισθητικό να επικαλούνται το σκοινί».

Επιπλέον, η κυρία Βαλαβάνη κατέθεσε νέα νομοτεχνική βελτίωση βάσει της οποίας η εκκρεμείς, κατά τη λύση της εταιρίας, δίκες σε κάθε βαθμό, αναβάλλονται εφόσον έχουν προσδιοριστεί πριν το διορισμό του εκκαθαριστή και συνεχίζονται μέχρι την τελεσιδικία τους.  Με την υπουργική αυτή απόφαση ορίζεται η νομική εκπροσώπηση της εταιρίας και η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλση των δικών αυτών. «Είναι πολλές οι δίκες, δεν είναι μόνο μία» δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός. 

Ωστόσο, η κίνηση αυτή της Υπουργού δεν ικανοποίησε τη Νέα Δημοκρατία η οποία μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει διάκριση των εξουσιών και δεν γίνεται να αναβληθεί η δίκη με μια νομοτεχνική βελτίωση. «Με την κίνηση αυτή η κυρία Βαλαβάνη αναγνωρίζει τον κίνδυνο να μην προλάβει να ορίσει εκκαθαριστή και αναλαμβάνει η κυβέρνηση την ευθύνη», είπε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του προκρίνει ως μοναδική λύση για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την απόσυρση του επίμαχου άρθρου του νομοσχεδίου, ώστε αν χρειαστεί να επανακατατεθεί μετά την ολοκλήρωση της δίκης.


σχετικα αρθρα