current views are: 3

24 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση17:09

Παρασκευόπουλος: Ποτέ δεν είπα για κατάσχεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Έκανε λόγο για διαστρέβλωση των θέσεών του σχετικά με τη δυνατότητα κατάσχεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε, σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Δημοσίευση 17:09’
αρθρο-newpost

Έκανε λόγο για διαστρέβλωση των θέσεών του σχετικά με τη δυνατότητα κατάσχεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε, σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Για διαστρέβλωση των θέσεών του σχετικά με τη δυνατότητα κατάσχεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε, σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος

«Κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα ήθελε μια κατάσχεση σε ένα ιστορικό μορφωτικό-πολιτιστικό ίδρυμα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε. Ούτε ο ίδιος θα το ήθελε, ούτε φυσικά διατύπωσε κάτι τέτοιο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπαρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι «η διαστρέβλωση της θέσης του οφείλεται στην επίκληση εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη μιας εξ ορισμού αναπόδεικτης και ούτως ή άλλως ανύπαρκτης διαρροής».

Όπως αναφέρει, έχει διαψεύσει επανειλλημένως τη συγκεκριμένη «διαρροή», που φέρεται να είχε κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι «οι πολίτες μπορούν οι ίδιοι να επιβεβαιώσουν την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο Ινστιτούτο Γκαίτε, παρακολουθώντας την ομιλία του στη Βουλή που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχε δηλώσει  ότι είναι έτοιμος να υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης  του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τα θύματα και τους συγγενείς θυμάτων του Διστόμου. Η απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2000 προέβλεπε την δυνατότητα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας της Γερμανίας, ωστόσο σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτκής Δικονομίας, απαιτείται προηγουμένως η άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για την εκτέλεσή της. 

Σε συνέντευξή του στον ANT1 δήλωνε:

Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου από το 2000 η οποία είναι αμετάκλητη. Η νομοθεσία προβλέπει ότι, για να εκτελεστεί, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να σταθμίσει και ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας στην περίπτωση που η εκτέλεση της αποφάσεως γίνεται κατά αλλοδαπού Δημοσίου.

Προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό, το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, είμαι έτοιμος να την δώσω.


σχετικα αρθρα