ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν σε Σπυράκη: Τελειώνει ο χρόνος για αποζημίωση από τις φυσικές καταστροφές στις Σέρρες

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2015, 18:11 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2015, 18:11
Κομισιόν σε Σπυράκη: Τελειώνει ο χρόνος για αποζημίωση από τις φυσικές καταστροφές στις Σέρρες
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη και του Κώστα Καραμανλή σε σχέση με τις διαδικασίες ενεργοποίησης για άμεση διάθεση πόρων του ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμη τις φυσικές καταστροφές στις Σέρρες απάντησε η Επίτροπος κ. Κρέτσου, τονίζοντας ότι η ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά την υποβολή αίτησης από το πληττόμενο κράτος μέλος και εντός 12 εβδομάδων.

Στην ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη και του Κώστα Καραμανλή σε σχέση με τις διαδικασίες ενεργοποίησης για άμεση διάθεση πόρων του ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμη τις φυσικές καταστροφές στις Σέρρες απάντησε η Επίτροπος κ. Κρέτσου, τονίζοντας ότι η ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά την υποβολή αίτησης από το πληττόμενο κράτος μέλος.

Οπως ανέφερε η κ. Κρέτσου, η συγκεκριμένη αίτηση πρέπει να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την έναρξη της καταστροφής — και εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταστήσουν διαθέσιμο το ποσό της ενίσχυσης που προτείνεται από την Επιτροπή μετά τη θετική αξιολόγησή της όσον αφορά την αίτηση.

Ο κανονισμός του Ταμείου Αλληλεγγύης προβλέπει ότι τα κράτη μέλη, κατά την υποβολή της αίτησης, μπορούν να ζητήσουν την πληρωμή προκαταβολής ύψους 10% της αναμενόμενης ενίσχυσης. 

Η προκαταβολή αυτή μπορεί να καταβληθεί πριν να κινητοποιηθεί το πλήρες ποσό της ενίσχυσης από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την Επιτροπή ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί αίτηση.

Η απάντηση της κυρίας Κρέτσου έρχεται σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, σε συνεργασία με τον βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Καραμανλή που υπεβλήθη στις 11 Μαρτίου, με την ευρωβουλευτή να ζητά, επίσης, να μάθει και εάν προβλέπονται ειδικοί πόροι για χώρες όπως η Ελλάδα που λόγω του ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής διαθέτει περιορισμένους ίδιους πόρους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την περίοδο 2014-2020, προβλέπονται αντιπλημμυρικά μέτρα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, των ελληνικών περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς και του εθνικού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την εθνική ή περιφερειακή εκτίμηση επικινδυνότητας, η οποία αποτελεί εκ των προτέρων όρο για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής συνδρομής.

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχει, επίσης, στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από δυσμενείς κλιματικές επιπτώσεις. Για την περίοδο 2014-2020, η στήριξη μπορεί επίσης να καλύπτει επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των εν λόγω συμβάντων. Για να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω στήριξη, τα σχετικά μέτρα πρέπει να περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.